Shutterstock 1938465070

Бременна и във форма – мисията възможна

05.02.2022 12:00 1 0

Бременността е един от най-вълнуващите периоди в живота на една жена.

Разбира се, тя понякога прилича на увеселителен парк, в който не знаеш какво ще ти се падне – влакче на ужасите или почерпка в сладкарницата. Адреналин до крайности или ендорфини до еуфория. Да, хормоните бушуват, което невинаги е приятно.

Понякога усмивката не слиза от лицето ти с дни, ходиш, сякаш се носиш няколко стъпки над земята, а очакването на новия живот предизвиква сладка тръпка и вълнение. Друг път виждаш някоя сладка реклама и, незнайно защо, избухваш в сълзи.

Да, бременността си е истинско чудо – и в хубавото, и в лошото от нея.

А сред най-хубавите новини е, че поддържането на добрия тонус е напълно възможна мисия.

Световната здравна организация силно препоръчва умерения спорт и леките упражнения по време на бременност и допълва, че активност само по 30 минути на ден подобрява обмяната на веществата, подсилва костната система в този деликатен период и, разбира се, влияе благоприятно на бебето.

Сигурно вече се чудиш с какво да се захванеш, за да извлечеш най-много ползи и да поддържаш страхотна форма по време на своята бременност. Ето няколко идеи, с които ще си жизнена, енергична и с желание ще очакваш онези лични минути раздвижване и здравословна доза грижа за себе си.

Йога за бременни

Вече има богат набор от класове, разработени специално за бременни, които включват не само разнообразни йога пози, но и ценни упражнения за релаксация и дишане. Деси Бартлет, йога инструкторка от Лос Анджелис, е работила с имена като Кейт Хъдсън и Кейти Холмс, и е категорична – йогата за бременни намалява стреса, подобрява съня, повдига настроението и, не на последно място, поддържа тонуса на мускулите и ставите.

Бартлет препоръчва да се насочите към залата, където да изберете леки упражнения и лесни пози, които се изпълняват с лекота. Прехвърлянето от поза в поза трябва да става плавно и с внимание върху всяко движение с почивки във всеки един момент, в който усетите, че трябва да си поемете дъх.

Ако обаче се притеснявате да ходите на организирани йога класове и предпочитате уюта на собствения си дом, в интернет има богат набор от клипове и инструкции, от които да се възползвате.

Плуване за бременни

Тук отново ще се доверим на становището на Световната здравна организация, която е категорична – плуването е един от най-безопасните спортове по време на бременност.

По мнение на СЗО плуването и леките упражнения във водна среда отпускат мускулатурата, облекчават някои болки, но в същото време укрепват тялото и му помагат да гори калории съвсем неусетно.

Много бременни жени обожават плуването, защото им дава несравнимо чувство за лекота и подвижност, разхлажда ги и им връща усещането за контрол над тялото.

Някои дори споделят, че именно във водата забравят за неприятните усещания, съпътстващи тези девет месеца, така че сигурно вече си твърдо решена да опаковаш банския и една хавлия и да се насочиш към най-близкия басейн, който предлага класове по плуване за бременни.

Изворна вода като извор на добра форма

Сигурно вече ти е омръзнало да слушаш колко важна е хидратацията, но тя е дори от още по-съществено значение по време на бременността. Сега вече е необходимо да пиеш повече вода не само заради себе си, но и защото тя спомага за образуването на новите тъкани, производството на допълнителни количества кръв и така ценната детоксикация.

Изворната вода е оптимален избор, защото е подходяща за ежедневна употреба и специално се препоръчва за бременни жени заради ниската си минерализация и балансиран състав. Редица дами я предпочитат и заради мекия ѝ вкус, който им допада изключително много ден след ден и глътка след глътка.