Бременност: 7 съвета как да прекараме времето си през последния триместър 1
Бременност: 7 съвета как да прекараме времето си през последния триместър 2

Бременност: 7 съвета как да прекараме времето си през последния триместър

28.01.2022 12:00 6 0

Казвам се Маргита Кирякова, а от 26.09.2020 г. вече официално Маргита Илиева, като приятелите и близките ми ме наричат Маги. Родом съм от град Добрич, но както много хора живея и работя в гр. София, повече от 10 години. По образование съм географ/хидролог, по душа пътешественик, а по настоящем майка на пълен работен ден. Моята красива приказка започна преди шест години, когато срещнах съпруга си Христо, но най-голямото щастие в живота ни се появи на 06.10.2021 г. и носи царственото име Калоян.

Здравейте, мили хора!


 • Казвам се Маргита Кирякова, а от 26.09.2020 г. вече официално Маргита Илиева, като приятелите и близките ми ме наричат Маги. Родом съм от град Добрич, но както много хора живея и работя в гр. София, повече от 10 години. По образование съм географ/хидролог, по душа пътешественик, а по настоящем майка на пълен работен ден. Моята красива приказка започна преди шест години, когато срещнах съпруга си Христо, но най-голямото щастие в живота ни се появи на 06.10.2021 г. и носи царственото име Калоян. За неговото раждане и премеждията през които преминахме, ще ви разкажа в следваща статия.
  Днес ще ви споделя за моите развлечения през последните седмици от бременността. На първо място, искам да отбележа, че имах много хубава бременност, без всички неприятни странични ефекти от нея, като цяло се чувствах чудесно, което ми позволи да правя всичко което обичам, без да е необходимо да се ограничавам прекалено много. Знам, че след това откровение една част от вас малко ще ме намразят, защото споделям клишето "да си бременна е един от най-хубавите периоди на жената", но за мен беше така. За да смекча нещата ще вметна, че и аз минах през трудни периоди за които ще споделя, но сега ще се фокусирам само върху положителното и ще ви разкажа как прекарвах времето си през последните месеци.⦁ Любовта ми към природата и разходките
  Най-любимото ми хоби са разходките сред природата. Много време търсих и проучвах за пътеките/маршрути подходящи за бременни, които да не са прекалено дълги, стръмни или много високо в планината. За щастие открих няколко красиви и леснодостъпни местенца, които са прекрасни за еднодневна разходка и искам да споделя с вас. Разположени са в различни краища на България и се надявам всеки да открие кътче, което да е близо до него или да му даде идея за екскурзия.
  - Витоша - хижа Камен дел, хижа Септември или Балканити, местността Дендрариум.
  - Рила - екопътека Бели Искър, хижа Ловна, язовир Искър, Кирилова поляна, водопад Горица/Овчарци, Цари Мали град.
  - Екопътека Сини вир, село Медвен (Сливен)
  - Исторически маршрут: „Антична и средновековна Вратица” - Враца и Черепишки манастир.
  - Панорамна алея стъпалата, Разлог и манастир Св. Георги и Зоокът Хаджидимово
  - Водопад Попина Лъка, Сандански
  - Евксиновград, Варна

⦁ Време за кино и сериали

В последните седмици, когато килограмите се повишат и разходките започнаха да стават все по-кратки и на по-близки дестинации, дойде време да се отдам на заслужена почивка и да се потопя в света на киното. Аз съм любител на историческите сериали и успях да изгледам няколко, които ме пренесоха във времена на кралици, любов и интриги . Съветът ми е да намерите жанр, който ви харесва и да се потопите напълно в сюжета, защото не е лошо поне за един час на ден да забравите, че сте бременна.

⦁ Любимите книги

Няма да ви лъжа, че съм от хората които всяка вечер заспиват с книга. Да, обичам да чета, но съм на периоди. Има месеци, в които прочитам 10 книги на един дъх и месеци в които не отварям нито една. Изключителен фен съм на романите - както исторически, така и приключенски, но в този период гледах да наблягам на книгите за бременност и майчинство, които мисля, че ми дадоха доста добра основа за предстоящото приключение.

⦁ Семинари и курсове
Най-големият страх през бременността ми беше, че нямам практически опит с бебетата и нямам представа как да се грижа за това малко съкровище, което ще се появи до броени дни. Но кой има, когато хваща бебе за първи път? За това потърсих и намерих безплатни практически онлайн семинари за раждане и първи грижи за новороденото. Бях изключително смешна, защото по време на лекциите тренирах захвата за къпане и кърмене с плюшена играчка, но пък това ми даде една увереност, че ще се справя щом момента дойде.
Освен виртуалните лекции за раждането и отглеждането, за мен беше много важна и темата за безопасността. Какво да правим и как да реагираме, ако бебето се задави или спре да диша, за това потърсих и заедно с Христо посетихме практически курс за безопасност на бебета и деца. Мисля, че подобни курсове са изключително ценни и полезни, особено за хора, които стават родители за първи път.
Съвет: потърсете практически курсове, които са важни за вас или не се чувствате достатъчно уверени в уменията си. Така ще придобиете необходимия кураж и ще бъдете по-самоуверени и спокойни щом се появи бебчо.
⦁ Поддържане на физическият тонус
Друго мое любимо занимание през бременността бяха физическите упражнения. Аз съм активен човек и залежаването не е в природата ми. Благодарна съм, че физическото ми състояние ми позволи да се движа и да бъда активна през този период. Много е важно да намерите упражнения за бременни, които не ви претоварват, като йога или кардио тренировки. Докато тренирате дишайте правилно и приемате достатъчно количества вода за да сте добре хидратирани. Добрата хидратация за всеки човек е различна, но на мен ми трябваха минимум 3 литра вода на ден , за да се чувствам добре.

Devin

⦁ Време за шопинг
И естествено, няма как да не включа едно от най-любимите занимания за всяка бъдеща майка, а именно пазаруването. Последният триместър е идеалният период да се сдобиете с необходимите вещи за детската стая, както и първите дрешки за малкото щастие. Ние изчакахме до 8-я месец, за да купим единствено дрешките, защото Калоян вървеше голям и искахме да видим дали изобщо е нужно да купуваме малки размери. Това беше правилно решение за нас, защото малкият се роди близо 4 кг и 50-ти размер изобщо не му стана.
⦁ Кулинарни творения
Кошмар за едни, но щастие за други. Второ мое хоби е да се вихря в кухнята, дали с интересни десерти – стандартни или нестандартни, но любими ястия, в които влагам цялата си любов. Ако кулинарията ви пали, това е идеалният период да се развихрите и усъвършенствате. Една бременна винаги й се хапва нещо вкусно и по възможност калорично, а ако включи и шоколад ще е идеалният завършек

cat

Благодаря ви, че бяхте с мен и се надявам статията да ви е била полезна!
До нови срещи!
Маги