Shutterstock 1275556984

Изкуството под точката на замръзване - къде са най-големите фестивали за ледени фигури в света

05.02.2022 12:00 5 0

Творческо въображение, умения и чиста вода, под 0 градуса – местата, свързани с изкуство, които си заслужава да бъдат посетени през зимния сезон.

Крепости, лабиринти, митични чудовища, архитектурни забележителности, герои от познати и непознати приказки от цял свят – един фестивал на ледените фигури предлага много на въображението и естетическия вкус, стига да си добре опакован с шапка, шал и ръкавици. Да, има такъв тип изтънчено изкуство, което е плод на въображението на артистите, техните фини умения и използването на чиста вода, без други помощни материали.

Фестивали на ледените фигури се провеждат на много места по света, но има няколко, които се отличават със своята грандиозност. Виж по-долу списък с най-големите фестивали и дано зимата е достатъчно дълга и благосклонна, че да успееш да видиш всички тях.

Вълшебният лед на Сибир

Първите дни на януари в Красноярск, Русия, са отредени за международния фестивал на снежните и ледени фигури. И така е от 2013 г. насам. Интересното е, че фигури се правят както от лед, така и от сняг.

Никой по никакъв начин не ограничава въображението на творците – обикновено художници и професионални скулптори, и те създават истински произведения на изкуството от замръзнала вода.

Фестивал на леда и снега

Това събитие се провежда от 1985 г. в град Харбин – едно от най-студените места в Китай. Обикновено всичко се случва в периода от 5 януари до 25 февруари, за което време градът успява да привлече около 15 милиона посетители. Или поне така е било досега.

Ледът за необикновените скулптури и постройки идва само от река Сонгуа. Тази година използваните ледени блокове са били с обем от приблизително 220 хиляди кубични метра. Всичките се разполагат на площ от около 600 хиляди квадратни метра.

Снежен фестивал в Сапоро

Най-големият зимен фестивал в Япония се провежда в началото на месец февруари всяка година. Така е още от 1950 г.

Обикновено на централната улица на Сапоро, по протежение на 1.5 км, се разполагат около 100 ледени или снежни скулптури, някои от които високи повече от 10 метра.

Сняг и лед във Валоар

Международният конкурс за скулптура от сняг и лед се провежда традиционно всяка година във френското курортно селище Валоар, но въпреки това, не е много познат за нас, българите. Скулптори и творци от Европа и други континенти се събират през януари, за да творят същински произведения на изкуството, които привличат много публика.

Всичко тук е разделено на два периода по 10 дни. Първият е посветен на леда, а вторият – на снега.

The World Ice Art

От едноседмично събитие с 8 отбора през 1990 г., The World Ice Art в Аляска се разраства до едномесечно международно състезание, в което се включват повече от 70 отбора от целия свят.

Състезанието и съпътстващите го активности привличат повече от 100 художници и скулптори на лед и около 45 хиляди посетители от цял свят.

Обикновено около 1/3 от всички скулптури са дело на чуждестранни майстори, като надпреварата е в няколко категории – за аматьори, за младежи, за фигури от един, два или повече ледени блока.

А след края на фестивала и зимата, от изложбите не остава нищо друго, освен чиста вода. До следващата зима, когато тя отново ще се превърне в сняг и лед.

Докосни се лично до тях, защо не?

Едно зареждащо приключение, свързано с посещението на тези фестивали, със сигурност ще ти се отрази добре, защото ще бъде една нова и разчупваща рутината на ежедневието емоция.

Съобрази пътуването с Covid регулациите по света и при наличие на малко повече свободно време и финансови възможности, може лесно да съпреживееш магията на изкуството за творене с „ледени води“. Пътуване до Франция или далечна Япония ще ти донесе палитра от приятни усещания - на свобода, радост, откривателство и при всички случаи, на нещо специално. А спомените ще останат за дълго време!