Screenshot 2024 04 22 101959

Как да се справим със задържането на вода в тялото? част 1

22.04.2024 12:00 0 0

Какво представлява задържането на вода?

Задържането на вода и течности може да се дължи на голям брой логични и не толкова логични причини, но в основата е защитната функция на организма, когато нещо не е наред. Някои примери са въвеждане на нова диета, хормонални промени, стрес, прекомерен прием на захар и сол или дори пътуване (в случай че не пътувате често).

Задържането на вода или отокът означават, че в тъканта на тялото има прекомерно количество вода, която го кара да се надуе, особено в крайниците. Подобни симптоми най-често се свързват и с липса на разнообразно и здравословно хранене. Задържането на вода е временно явление и лесно може да бъде повлияно положително, но понякога може да е индикация за сериозен здравословен проблем.

Как може да разберем, че задържаме вода?

Едни от най-честите симптоми при задържане на течности са:

  • - подуване, особено в областта на корема;
  • - подути стъпала, глезени, крака;
  • - подпухналост в областта на корема, лицето и бедрата;
  • - вдлъбнатини в кожата, подобни на тези, които се виждат при натиск на пръстите след душ;
  • - трудно отслабване въпреки много положени усилия;
  • - внезапно увеличаване на килограмите за кратък период от време.

Как да разберем дали задържаме течности или трупаме мазнини?

Един от начините да разберете дали задържате вода, е като притиснете крак, глезен или прасец с бавно, постоянно напрежение, използвайки палеца си. Ако е налице оток, върху кожата ще се появи вдлъбнатина.

Излишното количество вода може да варира, но не е необичайно при спазване на по-стриктен хранителен режим човек да загуби между 2 и 4 килограма още първата седмица. От друга страна, може да сте сигурни, че покачването на повече от 1,5 – 2 килограма в рамките на 24 часа е главно вода, а не натрупани мазнини. Най-често основен фактор за това какво количество излишна вода е задържало тялото е приемът на калории от нездравословни храни и напитки.

Кои са причините да задържаме вода?

Както вече споменах, голям брой фактори могат да способстват за задържането на вода като:

Нездравословно хранене. Първата реакция на тялото при консумацията на нездравословни храни и напитки е именно задържането на вода. Подобни нездравословни храни може да бъдат колбаси, сладки, тестени, както и газираните напитки. Овкусяването с големи количества сол също е честа причина за водна задръжка. Интересен факт е, че голяма част от приетата сол е неосъзната, особено при редовно хранене навън.

Задържането на течности често се свързва и с дефицит на протеини, анемия, по-висока нужда от витамини и минерали – особено при спортуващи, тъй като техните нужди са силно завишени. Пиенето на твърде малки количества вода също е една от основните причини за задържане на вода от организма.

Начин на живот. Дългите периоди от време, прекарани в седнало или изправено положение, водят до образуването на течности в краката, като по този начин се увеличава задържането на вода. Горещото време също може да доведе до задържане на течности. Препоръчителен е баланс между времето, прекарано в изправено, седнало и легнало положение. Постоянен психически стрес, както и липса на редовен сън, също може да усложнят нещата.

Медицинско състояние и прием на медикаменти. Задържането на вода може да бъде и резултат от медицинско състояние, когато са засегнати черен дроб, сърце или бъбреци. Когато тялото не функционира правилно, то има тенденция да задържа течност именно в тази област на тялото. Някои лекарства могат да причинят задържане на вода, особено тези, обвързани с лечение на високо кръвно налягане, болкоуспокояващи, антидепресанти и стероидни медикаменти. При прием на някои от тях е още по-важно да се обърне внимание на въвеждане на здравословни замени, които да регулират водната задръжка и да помогнат на тялото да се справя по-лесно и по-ефективно, а не да го затрудняват допълнително.

Хормонални изменения. Задържането на течности е по-характерно при жените поради драстичната промяна на хормоналните нива всеки месец. Поради тази причина при жените теглото около месечния цикъл няма да отговаря на истината.

При мъжете също е възможно да има водна задръжка при ниски или при високи нива на мъжкия полов хормон тестостерон особено в съчетание с ниска физическа активност и нездравословно