8AAF4077 DC39 4EA7 B82B 92B8822B23AC Medium

Малта и Гозо

14.06.2024 12:00 0 0

Малта си струва!
Перфектно разположена между Сицилия и северна Африка, Малта е островна държава, събрала в себе си богата култура, топъл средиземноморски климат, уникални природни забележителности и запомняща се кухня. Очарована от усмихнатите хора, древните средновековни градчета и замъци, цветните тераси, невероятно богатата история, слънчевото време и тюркоазените води на острова, днес съм решена да ви споделя защо си струва да посетите Малта!

Още кацайки на острова бях силно впечатлена от интересната смесица на италианска, английска и северноафриканска култура, дала своето отражение в архитектурата, храната, езика и бита на малтийците. Не можеш да смесиш толкова много различаващи се една от друга култури и да не получиш нещо, което си струва да се види!

За разлика от повечето хора, аз реших да започна приключението ми от Гозо - вторият по големина остров в малтийския архипелаг. Директно хванах автобус от летището към Ċirkewwa, откъдето се качих на ферибот до Гозо.

Ще направя леко отклонение, за да споделя, че съвсем не съм от притеснителните хора, но смятам, че пътуванията с автобус из Малта са само и единствено за смелчаци. И не само, че островите са с ляво пътно движение, но и шофьорите карат така сякаш “there’s no tomorrow”. Имам чувството, че зад липсата на пътни инциденти, може само и единствено да стои някаква божествена сила, защото всичко друго би било необяснимо.

След разтърсващото ми преживяване на пътя, успях да стигна до по-малкия брат на Малта и да си почина подобаващо. За юли месец, островът ми се струваше изненадващо тих и спокоен. Настаних се в малък семеен хотел и бързо излязох, за да повървя из притихналите улици на града, по които отвекваше само звука на собствените ми стъпки. След известно време стигнах до малък площад, настаних се на единствения отворен ресторант, поръчах си чаша бяло вино и наблюдавайки двойките около мен, вечерях без да спра да се усмихвам.

Без каквито и да било очаквания, на следващия ден хванах автобус до другата част на острова и се озовах в залива Dwejra. Прекарах половин ден там, плувайки в тюркоазените му води и любувайки се на интересните пейзажи, сред които и изумителната скала Fungus Rock. Направих и лек поход и до Azure Window, където е снимана сватбата на Денерис и Хал Дрого от "Игра на тронове”, но за съжаление арката се е срутила през 2017 г., а останките от нея могат да се видят само при гмуркане. Същия следобед се отправих към столицата Виктория, чиито сенчести площади и традиционни цветни малтийски улици кипяха от живот.

Любопитно беше да науча, че че 1/4 от жителите на Гозо никога не са излизали извън пределите на своя остров, където животът е по-бавен, природата - по-дива, а атмосферата - по-спокойна, Въпреки малките размери на острова, мисля, че може да предложи много на посетителите си.

Време беше обаче да се насоча към Малта. Избрах да се настаня във Валета - cтoлицaтa извecтна cъc cвoитe ĸpeпocти, ĸaтeдpaли и мyзeи. Смятa се, чe що се отнася до средновековна архитектура, Валета е нaй-дoбpe cъxpaнeният eвpoпeйcĸи гpaд!

Аз често започвам обиколките ми без план, надявайки се да бъда отведена до магичните места на града, следвайки само енергията на непознатите улици, и докато това не винаги работи в големите градове, Валета беше достатъчно малка, за да ми разкрие своите най-впечатляващи забележителности, сред които:

- Kaтeдpaлaта "Cв. Йoaн" - цъpĸвa oт 16-ти вeĸ, която запленява с вeличecтвeнa apxитeĸтypa и пищен пoзлaтeн дeĸop.

- Двopeцът нa Гpaндмaйcтopa - няĸoгaшнa peзидeнция, пpинaдлeжaщa нa мaлтийcĸитe pицapи, където мoжe дa paзглeдaтe интepecни ĸapтини и opъжeйнa eĸcпoзиция, oт ĸoятo щe нayчитe пoвeчe зa pицapcĸите ycпexи нa pицapитe в Maлтa.

- Катакомбите, превърнати в тайна военна база по време на Втората Световна война и Студената война.

- Гpaдинитe „Бapaĸa“, които в минaлoтo ca били чacтнa coбcтвeнocт нa pицapи c итaлиaнcĸи пpoизxoд, нo днec са отворени за всички посетители.

Тъй като Валета има над 300 паметника включени в световното наследство на ЮНЕСКО, е излишно е да казвам, че има какво още да се види! Просто следвайте примера ми и се изгубете!

В един от дните избрах да си направя еднодневна екскурзия с катамаран, тъй като гoлямa чacт oт красотите нa Maлтa се виждат само във водата. Направих предварителна резервация за катамаран от сайта на eSky и излязох в открито море, където открих пeщepитe Ghаr Lарѕі, селцето на Попай и Комино - третият по-големина остров със скромно население от двама думи - истинско превъплащение на девственото Средиземноморие. Последниятт еособено посещаван заради Синята лагуна - блестящ, плитък залив с почти нереално прозрачни води.

Сега нека поговим за храната, защото какъв по-добър начин да опознаеш една страна от това да я усетиш чрез стомаха си!?

Представете си, че малтийската кухня е силно повлияна от Италия (най-вече Сицилия), но с добавена щипка аромат от Арабските страни и Северна Африка, придружена от собствен малтийски привкус. Хрупкавият хляб, ароматният зехтин, невероятните сирена и вкусният мед са базови продукти в малтийската кухня от векове, затова носете широки панталони и се пригответе да опитвате нещо ново всеки ден!

Сред традиционните малтийски ястия са:

• Pastizzi (Пастици): Традиционен солен сладкиш, пълен с рикота или грах с къри;

• Ġbejniet: малко кръгло сирене направено от овче мляко, наподобяващо рикота;

• Fenek Bit Tewm: заешко месо, готвено на бавен огън с чесън и бяло вино;

• Lampuki Pie: рибен пай, приготвен от местната риба лампука;

• Soppa tal-armla (вдовишка супа) е хранителна супа, често сервирана с поширано яйце;

• Bragioli: пълнени телешки ролца задушени във вино;

• Timpana: печен пай с макарони;

• Twistees: кашкавален снакс, който всеки малтиец свързва с детството си.

Полезна (и интересна) информация за Малта:

- Официалните езици са два: малтийски и английски.

- Малта е най-малката по площ и население страна в ЕС, както и една от най-гъсто населените страни в света - 1472 души/km².

- В островната държава има 365 църкви - по 1 за всеки ден от годината

- Официалната валута е евро.

- Автобусната мрежа е отлично развита, а срещу 21 евро можете да се сдобиете със 7-дневен пас за пътуване без ограничение в броя на пътувануята.

- Повечето места приемат плащане с карта.

- Сянката на острова е лукс, затова се заредете със слънцезащитен крем и много вода.

- Плажовете на Гозо са по-спокойни и красиви от тези на главния остров.

- Най-доброто време за посещение на Малта е между септември и май.