Shutterstock 1858339945

Моржуването - любимият зимен спорт на руснаците

05.02.2022 12:00 8 0

Потапянето в ледени води е отличителна черта за цели нации и поколения хора

Да спазваш традиции в свят, който устремено се движи все напред, звучи някак си ретроградно. Всъщност напротив - да си спомниш устойчивите във времето полезни навици на народа си и отново да започнеш да ги спазваш ще се окаже вероятно нашият ключ към по-добро бъдеще и балансиран живот.

Какво имаме предвид - да вземем например моржуването на руснаците и останалите северни народи. Гмуркането в ледено студена вода се превръща в ритуал и традиции, предавани на поколенията от векове. Така местните народи каляват своята физическа издръжливост, характер и дух или просто опитват нещо ново, забавлявайки се.

Потапянето в ледени води не е за всеки. Рисковете при хора с определени здравословни проблеми не са за подценяване, но ползите за здравето на организма, когато гмуркането в студена вода се практикува правилно, са толкова много, че ще ти се прииска и на теб да моржуваш някъде в Сибир.

Откъде започва всичко? Свидетелствата и архивите за тази екстремна традиция в Русия датират още от XVI век. Ритуалът е бил сложна смесица от еретически, фолклорни и религиозни схващания, но най-общо се е приемало, че е ценно доказателство за вярата и смелостта на всеки мирянин, особено на Благовещение през януари.

Суровите зими на север, както можеш да се досетиш, са предоставяли достатъчно възможност хората да доказват вярата и волята си именно по този начин – като без да се замислят се гмурнат в ледената вода, най-често през издълбана в леда дупка.

По всичко изглежда, че руснаците са народ, който само чака температурата да падне под нулата, за да извади банските.

Към моржуването в страната имат отношение всички възрасти – от най-младите до най-възрастните, даже и децата, за да свикват и да се каляват. Религията може и вече да няма много общо, но страстта – ах, страстта към студа не избледнява.

Белобради старци, млади здравеняци с огромни бицепси и още по-огромни татуси, нежни руси нимфи, едва осъзнали се тийнейджъри – всички тях можеш да видиш в и покрай това импровизирано зимно джакузи в леда.

А когато гледаш как руснаците блажено плуват или просто отмарят, небрежно подпрени на леда, сякаш са в най-комфортния СПА център, няма как да не се зачудиш защо си го причиняват. И как не са настинали, докато на теб открай време ти обясняват, че през зимата и открехнатият прозорец е смъртна заплаха.

Нека побързаме да ти кажем – моржуването крие рискове.

Сърдечни и дихателни проблеми, мускулни схващания и чисто психологически стрес и шок – това са все опасности, които трябва да имаш предвид, ако въобще си решил да пробваш нещо толкова екстремно (ако имаме истинска зима с много сняг и лед, разбира се).

Плюсовете, кълнат се руснаците, че и скандинавците, са неизброимо повече.

Те се хвалят със закален имунитет, желязно кръвно налягане, тренирана в сурови условия воля, и тонус, какъвто не се постига и с целодневно обикаляне из отопления фитнес.

Руснаците, ако се чудиш, не са открили тези ползи след внимателни медицински наблюдения. С времето те са установили, че имунитетът се калява като го поставяш пред предизвикателства. Кръвното се регулира по естествен път, когато си в студена среда, защото горещината влияе неблагоприятно на кръвоносните съдове.

Калории се топят вълшебно, защото тялото се опитва всячески да се стопли и това гори енергия, дори и след злоупотреба с пелмени.

Ледената вода ти осигурява ударна доза ендорфини – хормоните на щастието, а и какво по-сближаващо с нови приятели от общото ви увлечение към подобно ексцентрично хоби.

Пък ако още гледаш снимка на усмихнати руснаци в дупка в леда и се чудиш луди ли са – да, може би са малко луди. Но пък се наслаждават на това…

А ако решиш да отидеш на зареждащо емоционално пътешествие в Русия и да опиташ от пиперливия „чар“ на местната зима, не забравяй да вземеш топли и непромокаеми дрехи, шапка, ръкавици и термо чорапи, движи се по-често и не стой на едно място, приемай горещ чай вместо алкохолни напитки. Ако ти се наложи да шофираш, автомобилът трябва да е пригоден за зимни условия и с пълен резервоар, за неочаквани ситуации на пътя.

Като вземеш предвид всички тези фактори, свързани с добра подготовка и планиране, може да организираш своето вълнуващо пътешествие до място с много лед и вода, за да изпиташ една нова и различна емоция.