4 (2)

(НЕ)популярни активности в Барселона

02.02.2024 12:00 3 0

Като човек, който е посещавал Барселона поне 7 пъти, преди да се премести там, вече се считам за експерт в барселонските забавления, затова реших да дам своя принос и да ви предложа няколко по-малко туристически активности.
Разбира се, ТОП атракциите на града са си такива с причина, но ако сте от хората, които искат да избягат от големите тълпи и да усетят атмосферата на града в най-чистия ѝ вид, този гайд е точно за вас:

  1. 1. "Светът се ражда във всяка целувка"

Влюбих се в тази емблематична мозайка на фотографа Жоан Фонткуберта и маестрото на керамиката Антони Кумеля още щом я видях. Разположена в Готическия квартал, мозайката е сглобена от над 4.000 снимки (лично ги броих една вечер), заснети от жители на града, показвайки какво означава свободата за тях. Яко, а? 

Съвет: Вземете си сладолед с шам фъстък от малката уличка, която води до мозайката, и ми благодарете после! 

  1. 2. Галериите в El Raval 

El Raval вероятно е най-цветният квартал на Барселона. За добро или за лошо, там има от всичко. В момента кварталът претърпява артистична трансформация, благодарение на по-ниските цени и многото млади артисти избрали да се настанят именно там. Те превръщат “лошия” квартал в модерно и жизнено място за любителите на уличното изкуство, затова не пропускайте да се отбиете до многото галерии, независими кафенета и винтидж магазини, както и до музеите MACBA и CCCB.

3. Parc del Laberint d'Horta
Паркът с лабиринта на Орта е най-старата градина в Барселона, в която можете да откриете съвсем истински лабиринт от жив плет, съставен от 750 метра подрязани кипариси. Навсякъде около парка има множество скулптури, както и множество фонтани, извори и басейни, а градините все още си остават малко познати за туристите.

4. Пазара Sant Antoni

Много хора се насочват към Барселона, заради големите магазини и пазаруването като цяло. Тук можете да откриете абсолютно всичко - от луксозни марки, през бърза мода до аутлети с облекла на по-достъпни цени. Ако обаче си падате по автентични преживявания като мен, можете да се отбиете до пазара Сан Антони.

Разположен на три етажа, пазарът предлага всичко - антики, винтидж дрехи, фотоапарати, музикални инструменти, мебели и какво ли още не! Ако огладнеете - на първия етаж ще откриете и тапас.

5. Покарайте Paddle board

Хубавото на Барселона е, че времето рядко разочарова посетителите си. Ако сте останали за по-дълго, а слънцето ви приканва към морето - възползвайте се! Наемете дъска за гребане от Барселонета и погледнете на града от друг ъгъл…. така де, от морето.

6. Бункерите del Carmel

Вероятно вече доста позната атракция, но все още не толкова посещавана, заради локацията си, бункерите на Кармел се намират в горната част на града и предлагат панорамна гледка на града и бягство от шума и тълпите.

До там лесно може да се стигне от Plaza Cataluñа с автобус V17, след което да се слезе на последната спирка и да се повърви 5 минути.

7. Гробище Монжуик

Ако пък си падате по съвсем нетипични места, бихте могли да се отбиете и до гробището Montjuïc - историческо гробище на хълма Монжуик с впечатляващи скулптури и красиви гледки.

8. Оранжерията в Парк Цитадела

Популярната оранжерия, построена в парка Ciutadella в Барселона през 1888 г. – тази година отново отвори вратите си за посетители - 16 години след затварянето ѝ. Вече реновирана, оранжерията е чудесно място за разходка и отдих.

9. Bar Marsella

Ако решите да посетите един бар в Барселона, нека бъде Бар Marsella. Разположен в сърцето на Равал, барът отваря врати през далечната 1820-та, което го превръща в най-старият бар в Барселона. Мястото дълго е служило като място за срещи на артисти и интелектуалци, сред които Салвадор Дали и Ърнест Хемингуей, а характерният под, олющените стени и мраморните маси, на които някога са седели Пикасо, Гауди и Окана, са там да посрещнат своите гости и днес.

9. Изгубете се

Винаги съм смятала, че най-добрият начин да усетите един град е като се изгубите в него. Тръгнете без посока. Започнете от криволичещите улички на най-стария квартал - El Gotico, минете през El Born, изкачете съм към Gracia, случайно влезте в някое кафе, без да сте проверили рейтинга му в Google Maps преди това, потопете св бохемската атмосфера, полюбувайте се на чаровните улички и оживените площади или посетете малък семеен ресторант.
Накъдето и да погледнете, ще видите отпечатък от велик артист - Антонио Гауди, Пабло Пикасо или пък Жоан Миро, а там където тях ги няма, млади артисти създават изкуство, което някой ден ще напомня и за тях самите. Вървете без посока и вижте възможно най-много, защото зад всеки ъгъл се крие нещо ново, което ще ви очарова, смае или изненада!