Actiondays Cover 2022

Първи успехи на еко-комитетите в страната

06.12.2022 12:00 7 0

От Стралджа до Карнобат, през Павликени и Гоце Делчев, нашите деца и учители, прегърнали идеята за Екоучилищата, вече проведоха своите първи събития и отчетоха първите си успехи. В рамките на Глобалните активни дни всяко училище проведе най-различни активности, с които да насочи вниманието към важността на устойчивия и екосъобразен начин на живот.

Изключително вдъхновяващо беше да виждаме как активностите се трупат, как децата в различни части на страната са активни, ангажирани, увличащи съучениците си. Само си представете колко много будни умове са това, колко много надежди за по-добро бъдеще създадохте. 

Ето и малка част от вдъхновяващите инициативи на екоучилищата: 

Къщички за птички в гр. Перник

В градовете не живеем само ние, хората, а и много други живи същества. Запазването на видовото разнообразие е една от основните цели на еко съобразния начин на живот - защото на Земята има място за всички. 

Водени от тази цел, еко комитетът на Х-то ОУ „ Алеко Константинов“ се ангажира да създаде подходящи условия за презимуване на местните птици. 

Децата от пети клас изработиха къщички за птички и хранилки, които разположиха в двора на училището и край домовете, в които живеят. Само за седмица местните птички - свраки, кълвачи, врабчета, са изяли близо 2 килограма храна, а децата са успели да ги разгледат отблизо и да ги опознаят по-добре. 

Ароматни цветя в Гоце Делчев и Стралджа

Ние всички зависим от пчелите, а пчелите най-много обичат цветя. Екоактивистите от Гоце Делчев и Стралджа вече знаят това, защото в рамките на Глобалните активни дни са засадили в своите училища ароматна лавандула и рози. 

“Всяко цвете, всяко растение ни помага за намаляването на въглеродните емисии”, споделят учителите. 

А когато времето отново се затопли, тези цветни оазиси ще се превърнат в открити кабинети по биология, в които много по-лесно и вдъхновяващо ще тече учебният процес. 

По-малко отпадъци, по-отговорно отношение към ресурсите

Голям интерес са предизвикали и информационните табла, създадени от различни екокомитети. В гр. Карнобат в СУ “Христо Ботев” са обявили седмица без найлонови торбички, а в Стралджа са изработили информационни табла за разграждането на различните видове отпадъци. 

Добрата новина на тема “ресурси” идва от Перник, където еко-патрули от шестокласници са наблюдавали всички чешми в училището и са установили, че и ученици, и учители имат отговорно отношение към този толкова ценен ресурс. 

Примерите не спират до тук и са наистина вдъхновяващи! Уверени сме, че бъдещето на планетата ни е в добри ръце - ръцете на нашите деца!