Пътувам сам. Да, така ми харесва! 1
Пътувам сам. Да, така ми харесва! 2
Пътувам сам. Да, така ми харесва! 3

Пътувам сам. Да, така ми харесва!

04.03.2022 12:00 9 1

Да пътуваш сам е като да пътуваш с напълно непознат, но истински вълнуващ човек - самият ти. Възможността да чуеш собствените си мисли, да изпълниш собствените си мечти и да живееш на път по свой собствен начин е преживяване, като никое друго.
Така че не се колебай дори за миг, а резервирай своето следващо пътешествие - сам и щастлив.

Въпрос на избор
Да пътуваш solo е напълно осъзнато решение, което човек взима на определен етап от живота си. Може да е рано, може да е късно, а разбира се, може и да не му се случи никога. Защото да пътуваш solo не е някакъв вид стечение на обстоятелствата. Искаш го, правиш го. Вземаш сака, хвърляш три тениски, бельо и чорапи, панталон и връхна дреха, и готово. Супер, а сега накъде?

Накъдето ти видят очите, по твоя начин
Трябва ти само дестинация, към която да тръгнеш. А изборът ѝ е един от най-сладките моменти на solo пътуванията, същият, в който разбираш, че всичко зависи от теб. Голяма част от хората, които пътуват сами, описват първия си път почти като религиозно преживяване, като поклонническо пътуване. Само че в края на пътуването най-вероятно ще откриеш не друг, а себе си. 
Ако ще ти е за първи път да пътуваш соло, можеш да започнеш с по-близки и познати дестинации - Мелник, Родопите, а защо не Балчик или Пловдив. В Плевен също има какво да се разгледа. Близките дестинации ще ти помогнат да свикнеш с мисълта за самостоятелно пътуване. А после те чака целият свят. 
Едно от големите предимства на соло пътуването, които ще усетиш още първия път, е, че няма чуждо мнение, с което да трябва да се съобразяваш.

Добре дошли, пожелаваме ви приятен престой!
Щом веднъж тръгнеш, ще можеш да сменяш плановете си на секундата, и никой няма да е против. Ще намериш и собствения си ритъм на ходене, ядене и т.н. Е, ще имаш и грешни решения, разбира се (музеят, който толкова искаше да видиш, може да се окаже пълно разочарование), но ще са си твои. 
Но най-важното е, че първо, ще предизвикваш себе си както намериш за добре (напускането на зоната на комфорт е нещо хубаво и полезно), и второ – ще се концентрираш върху идеята за пътуването (като приключение, а не само като физическо преместване от точка А до точка Б).
Всичко звучи супер, но… едно подобно начинание може да бъде и рисково. Затова ето ти 4 съвета:

 1. Как да се чувстваш по-сигурен, когато пътуваш solo
  Доверявай се на инстинктите си. Ако не чувстваш нещо за правилно, не го прави. Просто е.
 2. Не се доверявай сляпо (и почти на никого)
  Ясно е, че една от идеите за самостоятелните пътувания е да срещнеш нови и непознати хора, но внимавай, най-услужливите и най-милите могат да се окажат и най-изкусните крадци.
 3. По светло…
  Избирай полети, трансфери и придвижвания така, че да си в хотела / хостела / апартамента, докато още има дневна светлина. По-разумно е да оставиш разглеждането за следващия ден, а не за първата нощ.
 4. …и на сигурно
  Ако все пак решиш да се разхождаш през нощта (нещо, което не те съветваме да правиш още първата вечер), гледай да се придържаш към осветени и отворени пространства, улици и булеварди. А накрая прати една картичка и на нас. Приятно solo пътуване!