Beb2

„С бебе на път“ – мисията възможна

20.04.2022 12:00 13 0

Организирането на семейното пътуване е истинско приключение, особено когато включва бебе или малко дете и сте родители за първи път.

Мога да се обзаложа, че преди да станете родители сте си задавали въпроса - „Мога ли да пътувам с бебе?“. Обаче щом вече сте част от клуба на родителите, въпросът автоматично се трансформира в „ Трябва ли да пътувам с бебе?“

Ако мислите които ви минават са "Твърде опасно е!", "Безотговорно е!" и "Ще бъде твърде трудно!", то аз ще ви дам няколко практични съвета какво е необходимо да спазвате по време на път, за да може той да бъде мисия възможна.

  1. Правилно време за стартиране на пътуването

Най-доброто време да тръгнете на път е преди сън. Изберете часа на потегляне малко преди обичайното време за дрямка, за да може двигателя на колата да приспи детето.

Ако пътувате със самолет изберете по-ранен полет и пробвайте да го съчетаете с някоя от обичайните дремки на детето. Изберете часът на полета така, че излитането да пасне със съня на детето.

  1. Избиране на място в самолета

Изберете си място до прозореца! Така ще избегнете блъскането от колички или преминаващи пътници. Също така,  съседите по седалка, които трябва да станат няма да ви притесняват. Освен това, резервирайте ред , който е далече от кухнята и входа на самолета, тъй като това са най-шумните зони.

TОП мама трик - може да пробвате да поставите капка етерично масло от лавандула върху блузата или спалния чувал на вашето дете, за да му помогнете да се отпусне и да заспи.Спален чувал, одеяло, играчка и ВОДА

НЕ ИЗЛИЗАЙТЕ ОТ ВКЪЩИ БЕЗ ТЯХ!

Ако детето има играчка за сън, особена такава без която не заспива вкъщи, носете я с вас! Всичко, което мирише познато и му напомня за домашната среда за сън, ще му помогне да заспи в новата среда. Ако спи със спален чувал, вземете го с вас.

Ако е малко бебе, заредете се с адаптирано мляко или си облечете удобни дрехи за кърмене.

Важно: не забравяйте водата! По време на път е изключително важна хидратацията. Предлагайте често изворна вода, която е най-подходяща за вашето бебе. Не забравяйте да подсигурите и вода за себе си.

Добре е да предвидите и храна в зависимост от продължителността на пътуването и възрастта на детето.

Топ СЪВЕТ: Ако планирате пътуване със самолет по време на излитане и кацане не забравяйте да кърмите или да давате бутилка с вода, за да намалите налягането в ушите!

  1. Бял шум!

Вземете си машината за бял шум. Ако нямате,  може да се замислите да си вземете такава. Може да я използвате навсякъде и при всякакви условия.  Ако пътувате с кола и има още пасажери. ще можете спокойно да си говорите без да се налага да шепнете. Също така може да си изтеглите и приложение за бял шум на телефона, но имайте предвид,  че в самолета ще ви помолят да изключите телефона си и машината за бял шум остава по-добра опция.

Ако пътувате с кола  много рано сутрин ( по време, когато детето обичайно спи) и навън е светло -ПРЕСЪЗДАЙТЕ ДЕТСКАТА СТАЯ, но  ЗАПАЗЕТЕ Я ТЪМНА. Може да облепите прозореца от страната на детето с фолио или  да поставите плътен сенник.

  1. Придържане се към режима

Може да се окаже предизвикателно да се справите със съня по време на пътуване. Съответно това да доведе до раздразнено и уморено бебе или  до възобновяване на проблемите със съня, за чието отстраняване сте  работили толкова усилено. За това е изключително важно да се опитате максимално да следвате ритъма на вашето ежедневие,  особено когато сте на път и всичко познато се сменя.  Запазете ритуалите и часовете за сън едни и същи. Нека има неща, които остават без промяна. По този начин ще можете да осигурите на детето добри условия за сън и почивка. А всички знаем - добре отпочинало бебе = щастливо бебе!