Mama Morning

Шест съвета за по-приятни работни сутрини с малки деца

28.02.2022 09:40 11 0

Забързаните действия сутрин преди работа и училище могат да бъдат оптимизирани с някои полезни съвети, които ще ни спечелят ценно време и спокойствие.

Сутрините с малки деца могат да са истински очарователни, изпълнени с гушкане и аромат на вкусни палачинки, ако са в почивни дни. Но ако говорим за сутрини в работен ден, о, тогава ситуацията излиза много лесно извън контрол. 

На децата им е изключително трудно да разберат защо трябва да се бърза, защо мама и татко са нервни и защо се крещи така през стаите, а на родителите им се иска да имат магическа пръчица, с която да облекат и нахранят детето за миг, без цапане и без мрънкане.   

Е, магическа пръчица нямаме, но имаме няколко полезни, изпитани в практиката съвети, които помагат за безметежни сутрини във всяко семейство с малки деца.   

  1. 1. Подгответе дрехите от вечерта  

Изберете какво ще обличате вие и детето, още от предната вечер. Ако е нужно, изгладете дрехите. Така на следващата сутрин няма да има чудене тази или онази рокля и нервно търсене на чорапчета.   

  1. 2. Подгответе чантата за училище/детска градина от предишния ден
  2. Особено ако имате ученици, знаете как винаги се сещат за нещо в последния момент - прежда, проект, ненаписано домашно. Започнете ли приготовленията от предния ден, има по-голям шанс да наваксате със забравеното.  

 3. Направете ясен план за детето 

Децата са спокойни и кооперативни, когато знаят какво трябва да правят. Малките, които все още нямат изградени навици, не могат да се сетят сами да сгънат пижамата, да измият зъбите, да се облекат, затова е важно да им подсказвате. Но не с крясъци, както обикновено става, а с постоянство в напомнянето за поредни действия. Отпечатайте картинки с последователните действия и оставете детето да ги изпълнява. Ще се изненадате колко лесно става, когато знаят какво се очаква от тях.  

 4. Подредете масата за закуска 

След вечеря наредете на масата всичко за закуската на другия ден, което не трябва да седи в хладилника - хляб, плодове, овесени ядки. Заредете и кафе машината от вечерта, за да си спестите ред сутрешни приготовления.  

 5. Изберете забавна престилка за закуска 

Вашето измито и облечено за градина дете сяда на масата и без да иска разлива чашата с мляко върху чистите си дрешки. Déjà vu? Подгответе забавна престилка за закуска, така детето няма да изцапа дрешките, а вие няма да се налага да претърсвате гардероба му с бясна скорост преди градина.  

 6. Пуснете музика 

Спешно - до 5 минути трябва да излезете от къщи? Включете таймер или изберете да започнете деня с музика. Изберете ритмична песен, която харесвате и следвайте ритъма – обуйте обувките, облечете якето, сложете шапката.

Накрая просто изключете уредбата и потегляйте! С този стегнат план, сутрешната рутина със сигурност ще бъде малко по-приятна и най-вече, ефективна откъм време.