Тайните на Българските планини: Къде да отидеш, какво да вземеш, за какво да внимаваш 1
Тайните на Българските планини: Къде да отидеш, какво да вземеш, за какво да внимаваш 2
Тайните на Българските планини: Къде да отидеш, какво да вземеш, за какво да внимаваш 3
Тайните на Българските планини: Къде да отидеш, какво да вземеш, за какво да внимаваш 4

Тайните на Българските планини: Къде да отидеш, какво да вземеш, за какво да внимаваш

30.03.2022 12:00 4 0

Чудесните планински преходи са възможни дори и в по-студени дни, стига да знаеш къде и как да се подготвиш за тях.

Чист въздух, кристална прохлада и пухкав сняг… Познато ли ти е това усещане, когато вдишваш дълбоко и дробовете ти се изпълнят със свежест? За да го изпиташ обаче, трябва да избягаш далече от големия град, да се качиш високо в планината и да забравиш поне за миг ежедневието.
За разходка сред природата няма сезон. Чудесни преходи могат да се направят дори в по-студени дни, стига да знаеш къде и как да се подготвиш за тях. 

Как да стане това ли? Със съветите на планинаря, пътешественик и фотограф Иван Панкев, който ще ти помогне да не тъпчеш раницата излишно, но и да знаеш за какво трябва да си нащрек в планината. Не се притеснявай да му се довериш, защото той е обиколил всички български планини (ама наистина всички), заснел ги е и след това ги е събрал в книгата, носеща името „Планините на България”. В нея Панкев помества и 54 от своите пътеписи, изпъстрени със забавни случки и преживелици.

Къде да отидеш?
Всички планини са подходящи за зимни преходи, но тази, с която трябва да внимаваш най-много, е Пирин, тъй като е силно лавиноопасна. Затова Рила и Стара планина са едни от любимите на Иван за разходка в по-студените месеци. Според него един от най-безопасните маршрути в Рила е Паничище - връх Кабул - хижа „Иван Вазов”, който препоръчва на всеки.
 Ако обичаш усамотението и избягваш претъпканите туристически еко пътеки, тогава Средна гора ще ти пасне идеално. Там няма много изкачвания, а по пътя можеш да срещнеш единствено местни хора. Маршрутът, който Иван препоръчва тук е Копривщица - хижа „Средногорец”- връх Богдан.
Обширните Родопи предлагат живописни преходи дори за начинаещи, като най-харесван е районът на Чернатица с Чудните мостове и върховете Малък Персенк и Цигова черква.

Какво да вземеш?
При студено време няма нищо по-важно от това да си облечен добре и „на слоеве”, както Панкев го нарича. Това е важно, тъй като изпотяването много бързо сваля телесната температура, а никой не иска това при ниски температури в планината, нали?
За да се чувстваш комфортно при тези условия, Иван препоръчва да се облечеш по следния начин – термо блуза, полар, пухенка и мембрана. Ако се очертава голям студ и спане на палатка, пухенката може да се замени с дебело яке. „Както казват специалистите: Изпотиш ли се – умираш”, предупреждава с усмивка Иван.
Не се чуди, а задължително сложи в раницата си външна батерия, дори телефонът ти да е издръжлив. При ниски температури зарядът му може да падне бързо, а никога не знаеш кога ще ти потрябва.
Високо въглехидратните храни също са важни при преходи в по-студено време. Тогава тялото изразходва голямо количество калории, които лесно могат да се набавят с шоколад например. Освен това ще помогнат, ако нивата на кръвната захар спаднат, заради което е възможно да ти прималее.
При зимен преход Иван винаги носи термос с чай. Няма по-бързо средство за затопляне на тялото от него, но не го пий бързо, за да ти помогне, когато наистина се намръзнеш.
И не забравяй ръкавиците – няма да ти натежат, ако вземеш два чифта за всеки случай. По-лошо е да ги носиш мокри, отколкото да си без тях.

За какво да внимаваш?
През зимата лавините са най-опасни, казва Иван, защото под тях в България загиват много хора и за съжаление това често са опитни планинари. Задължително е да избягваш лавиноопасни зони и ако не си сигурен дали мястото на което отиваш е такова, по-добре не рискувай. 
Късият ден също не е за подценяване. Той обикновено е предпоставка за инциденти, тъй като може да не прецениш правилно времето и да замръкнеш на места, където не би искал това да се случи.
При по-тежки ситуации, застрашаващи живота ти, не се колебай да се обадиш на Планинската спасителна служба. Но ако искаш да ги избегнеш, бъди внимателен и спазвай съветите на планинаря.