Shutterstock 1674246979 Min
22 мар

В Световния ден на водата – 22 март – да поговорим за подземните води

22.03.2022 12:00 16 0

Каним Ведрите екоентусиасти да се присъединят към разговора и да споделят идеи как всички заедно можем да се грижим по-пълноценно за този ценен ресурс!

През 1993 г. ООН обявява 22 март за Световен ден на водата, за да повиши осведомеността за достъпността до прясна вода и да привлече вниманието на населението към замърсяването на източниците на питейна вода. През 2022 г. акцентът е върху подземните води и тяхното опазване.

По-голямата част от течащата сладка вода на планетата Земя се намира под повърхността. Подземните води са невидими, но въздействието им се усеща при всички живи организми.

Питейната вода идва почти изцяло от подземни източници. Голяма част от хората не осъзнават, че освен моретата, океаните, реките, езерата, потоците и ледниците, водата, която е годна за ежедневна употреба и с която влизаме в контакт, идва от подземни източници.

Далеч от погледа ни, някъде там под краката ни, подземните води са скритото съкровище, до което се докосваме ежедневно.

Климатичните промени и преките въздействия от дейността на хората оказват влияние върху състоянието и чистотата на подземните води.

Причините за замърсяване на подземните води могат да бъдат различни и многообразни – неправилно изхвърлени битови или промишлени отпадъци, замърсявания на въздуха и почвите, причинени от човешка дейност, използването на химикали, торове и пестициди, отходните води и утайките им, аварии и даже природни катаклизми.

Трябва да знаем, че замърсените подземни води са не само по-трудно видими, но и по-трудни за пречистване от замърсените наземни води. Трябва заедно да полагаме усилия и да управляваме устойчиво този ценен ресурс.

Подземните води може да не се виждат, но не трябва да остават извън погледа и вниманието ни.

Каним Ведрите екоентусиасти да се присъединят към разговора и да споделят идеи как всички заедно можем да се грижим по-пълноценно за този ценен ресурс!

За да разберете за най-новата инициатива на "Девин": Национален конкурс за възстановяване на чешми с изворна и минерална вода „30 ГОДИНИ DEVIN – ДОВЕРИЕ | Facebook