Заглавна Снимка
Да се осолим и накаляме за здраве

Ако трябва да кажете една единствена подправка без която не можете в ежедневието си, коя би била тя? Абсолютно първосигнално аз лично бих посочила канелата като такава. Обожавам я. Във всичко. Дори под въздействие на арабско-ориенталската кухня, която е на особена почит у дома, я слагаме в манджички с мръвки и зеленчуци. А комбинацията ѝ с натурален шоколад ме кара да настръхвам от удоволствие само при споменаването, само при мисълта за нея. За полезните ѝ свойства и благотворното влияние върху организма научен трактат бих могла да напиша. Но дали наистина не мога без нея? Пак първосигнално бих казала “да, наистина”. И после идва замислянето. Двете ми бременности, едната съвсем-съвсем прясно изживяна, са най-силното доказателство за това, че реално успявах да преживея без заветната канела. Защото нали, таковата, тя е крайно непрепоръчителна за консумация в тези важни 9 месеца от битието на жената. Значи не ще да е канелата тази подправка, която се търси с първия въпрос. Пак идва замисляне. Сол! Това ще да е! Това ползваме, разбира се, в максимално умерени количества, всеки ден. Ден след ден. Не случайно съществуват изрази като “солта на живота” или народни мъдрости като “ако искаш да разбереш дали с един човек сте един за друг, трябва да изядете една торба със сол заедно”. А аз се сещам за шоколад с морска сол, за шоколадов мус със зехтин и морска сол, за брауни с морска сол. Ще каже човек, че ме гони глад за въглехидрати покрай екстремното недоспиване напоследък...

15.11.2024 12:00 1 1