Interview Albena

X ОУ “Алеко Константинов”- Перник е сред отличниците в инициативата "Влез в зеления кръг"

17.05.2023 12:00 2 0

Първото издание на инициативата на DEVIN и Българско движение "Син Флаг" - "Влез в зеления кръг" е към своя край. Трудно ни е да намерим думи, с които да опишем огромния ентусиазъм, с който стотици ученици и учители от цялата страна се впуснаха в инициативата за повишаване на познанията и изграждането на нови навици в посока екологична устойчивост.

И не само участваха, но и спечелиха международно признание със своите проекти!

В следващите седмици ще ви запознаем с постиженията на училищата, учениците и учителите, включили се в кампанията “Влез в зеления кръг”. Първото от тях е Х ОУ "Алеко Константинов" - Перник.

Ще започнем с госпожа Албена Петрова-Кирилова, учител-отговорник на проекта в 10-то основно училище “Алеко Константинов” в Перник. Техният проект за изграждане на станция за компост в двора на училището спечели финансиране от Международната фондация за екологично образование (FEE). Това българско училище беше одобрено сред повече от 120 кандидатури от 16 държави! 

  • Г-жо Кирилова, какво е настроението в края на кампанията“Влез в зеления кръг”?

Албена Петрова - Кирилова: Цялата учебна година мина под знака на кампанията и вдъхновението не ни е напускало за миг. Сега, когато се обърна назад, виждам колко полезни, колко градивни инициативи създадохме с децата и изпитвам вътрешно удовлетворение не само като преподавател, но и като човек. 

Лесно ли убедихте децата да се включат в тази инициатива?

Албена Петрова - Кирилова: О да, нямаше нужда от сериозни убеждения. Екокомитетът беше от деца с голям интерес в природните науки и те с радост приеха идеята още в първия миг, в който научиха за нея. Децата ни всъщност са много осъзнати по темата с важността на екологията и опазването на околната среда и разбират добре, че от нашите действия сега зависи бъдещето състояние на Земята. 

Разкажете накратко за някои от инициативите през годината?

Албена Петрова - Кирилова: Научихме за разликата между биоразложимите и бионеразложимите ресурси в природата. 

Това ни насочи към създаването на наши купчинки (мини компостери) за преработка на отпадъци и получаване на тор, за да видим как веществата се разграждат след време. 

Задачата на децата беше да следят процеса по компостиране и да разбъркват субстрата през определено време и да следят влажността му, за да тече правилно процесът. 

Имахме множество ателиета за изработване на коледни подаръци и предмети от ежедневието от рециклирани материали - превърнахме кофички от мляко в саксии, а стари гуми в цветни градинки в двора на училището. 

Имаме дори песен, свързана с рециклирането, написана от петокласник. 

Какво казаха техните съученици, последваха ли примера им?

Албена Петрова - Кирилова: В нашето училище винаги споделяме добрите практики и децата лесно “се заразяват” едно от друго с добрини. Във всички активности по програмата лесно намирахме доброволци и извън “официалния” екип, което може само да ме радва. 

А вашите колеги? Какъв беше техния коментар за включването в инициативата?

Албена Петрова - Кирилова: Всички колеги ме подкрепят от самото начало и откликваха бързо на всички еко-подобрения, които предлагахме с децата. Определено доразвихме еконавиците не само на малките, но и на възрастните в нашето училище.  

Какъв е отзивът в града от кампанията?

Албена Петрова - Кирилова: Нашите инициативи не останаха незабелязани от градската общественост. По коментарите в социалните медии мога да заключа, че гражданите на Перник радушно приеха всички нововъведения, които направихме - и компоста, и разяснителната кампания за 5-те R (refuse, reduce, reuse, repurpose, recycle). 

Дори местната телевизия излъчи репортажи за нашата кампания, така че отзвукът беше достатъчно голям и посланията ни “прескочиха” оградата на училището ни. 

На какво ви научиха децата в тази кампания?

Албена Петрова - Кирилова: Аз имам огромната привилегия да работя с деца и това да се уча от тях е най-голямото богатство. За пореден път нашите възпитаници ме изненадаха с находчивите си идеи, разнообразната информация, с която боравят и с неуморния си ентусиазъм да творят и подобряват средата, в която живеят. 

Кампанията на DEVIN и Движение "Син флаг" ни провокира да погледнем по нов начин на училищното ежедневие и да развиваме с желание много  нови дейности. Радвам се, че заедно с децата-участници в “Зеления кръг” дадохме добър пример на всички и бяхме полезни за околните.