Image00001 (1)

Радина Филипова: Майчинство и тренировки - мисията възможна… понякога

26.03.2024 12:00 1 0

Като всяка майка може би и вие се чудите как да съчетавате грижите за бебето, поддържането на дома, връзката с мъжа до вас, но също и добрата физическа форма, от която отдавна вече няма помен. В тези редове няма да ви дам магическа формула, пък и за съжаление никой не би могъл.

Всички знаем колко важно е движението. Тук не говорим за тежките, дълги и скучни тренировки във фитнеса, за които така или иначе нямаме време, а за движението като цяло. Рядко си даваме сметка, че домакинската работа изисква немалко физическа активност, а разходките с бебето са друга форма на движение, която никак не е за подценяване. Аз лично съм почитател на домашните тренировки, които така нашумяха покрай COVID. Кратки, подходящи за заети майки без необходимост от специална подготовка и все пак ефективни и зареждащи.

Напоследък установих, че тренировка в парка с бебето също е възможна. Често бебенцата спят, когато са навън, и това е чудесен момент, от който можем да се възползваме за кратко, но пълноценно раздвижване. Най-вероятно ще съберете любопитните погледи на преминаващите, но повярвайте ми, няма по-хубава гледка от майка, която се грижи не само за бебето, но и за себе си. Предвидете удобни дрехи и обувки и вземете бутилка вода за качествена хидратация. Ето и една примерна тренировка от мен:

  1. 1. Загрявка – енергична разходка 15-20 мин.
  2. 2. Хващане странично за количката и загряване на тазобедрени стави с въртеливи движения
  3. 3. Раздвижване на горна част – въртеливи движения от китки, лакти и рамене
  4. 4. Заставаме с гръб към количката, хващаме я с две ръце отзад и повдигаме бавно и последователно свити крака към корема (чудесно упражнение при наличие на диастаза) – 15-20 повдигания на крак
  5. 5. Заставаме с лице към количката и я хващаме с 2 ръце отпред, изпълняваме повдигания назад с ляв и десен крак – 15-20 повдигания на крак
  6. 6. Отново от същата позиция повдигаме крак назад и само свиваме от коляно – 15-20 свивания на крак
  7. 7. Хващаме количката странично с една ръка и правим повдигания встрани – 15-20 повдигания на крак
  8. 8. Оставаме в същата позиция и изпълняваме напади с мах назад – 10-15 повторения на страна
  9. 9. Оставаме в същата позиция и изпълняваме балерински клек с повдигане на пръсти – 15-20 клека
  10. 10. Подпираме се леко на количката и само повдигаме на пръсти – 20-30 повторения

11. Завършваме с лек стречинг – наклони встрани и напред, хващане на стъпало и разтягане на бедрото + любими ваши упражнения по избор.

Не забравяйте хидратацията. Особено важно за кърмещи майки! <3