Shutterstock 2073101267

5 дни за супер форма с режима на Джаред Лето

08.02.2022 12:00 37 0

Формулата на прочутия актьор за здраво тяло: веганска диета, индивидуална физическа програма и естествено движение при тренировкитe

Да влезеш във форма си е предизвикателство, а да останеш в нея – още по-трудно такова. Не и ако попиташ популярния американски актьор Джаред Лето, който няма проблем с нито едно от двете.

Нещо повече – вече 50-годишният актьор и фронтмен на групата 30 Seconds to Mars няма проблем и с това да не е във форма, защото е меко казано гъвкав по отношение на тялото си.

От 90-те насам, когато изгрява за пръв път пред камера, с тялото му са се случвали какви ли не „метаморфози“. Така например Лето качва 70 килограма с помощта на кофи сладолед и обилно количество зехтин, за да изиграе убиеца на Джон Ленън – Марк Дейвид Чапман, във филма “Глава 27” (2007 г.). През 2013 г. пък стига чрез глад до болезнените 52 кг., за да влезе в ролята на транссексуална жена, която се бори със СПИН, във филма „Клубът на купувачите от Далас“. За изпълнението си съвсем заслужено взима „Оскар“. От тези две превъплъщения обаче няма и помен, ако го гледате в „Отряд самоубийци“ или „Блейд Рънър 2049“, където е в мега форма (да се разбира „с няколко чифта плочки“). Освен това той влиза и в кожата на Жокера в преработената версия на „Лигата на справедливостта“ на Зак Снайдър.

Интересното в случая е, че Джаред Лето е веган. Ето защо, когато преди време обяви, че ще играе як мускулест мъжага, всички се запитахме как ще го постигне и дали ще прибави животински протеини в храненето си. Е, това така и не се случи.

Как тогава Лето успява да поддържа толкова добра форма, може би се питат мнозина? „Вярвам, че причините са две: 20 години вегетарианска и веганска диета, и грижа за себе си“, споделя той пред списание Rolling Stone. На практика това означава, че актьорът и музикант се храни с високо съдържание на въглехидрати и ниско – на мазнини, а всичките нужни на тялото му протеини си набавя от растителни източници.

Лето подчертава също, че не близва алкохол, не взима наркотици и обръща особено голямо внимание на съня, който има важна роля при възстановяването на мускулите и клетките, както и за регулирането на метаболизма.

„Веганската диета, която е богата на плодове и зеленчуци, е пълна с антиоксиданти, които помагат на тялото да се предпази от увреждане, причинено от свободните радикали (токсични молекули, които се образуват в организма)“, казва в книгата си д-р Нийл Барнард, автор на 21-дневната програма за отслабване.

Джерард до голяма степен разчита и на естествено движение при тренировките си: той сам признава многократно, че предпочита йога, планински преходи и колоездене пред времето, прекарано в залата. По този начин държи в ръкава си и още един скрит коз – тези дейности са антистресови, което означава, че намаляват съдържанието на кортизол в тялото (хормонът, който ви кара да трупате мазнини на корема).

И все пак понякога трябва наистина да качи сериозна мускулна маса, какъвто е случаят с ролята на Жокера или тази на вампир. Актьорът признава пред Billboard, че за целта прибавя доста калории и повече протеини към диетата си, но отново от растителен произход, най-вече бобови. „Когато се опитвам да кача килограми, трябва да ям на всеки няколко часа, а не ме бива много в прекомерното ядене“, казва той. Лето допълва още, че е бил на стриктен 5-дневен план: 3 дни тренировки с тежести и 2 – кардио или йога.

А ето и каква по-точно е неговата програма, в случай, че искаш добре оформено тяло и избягваш животинските продукти:

Ден 1: Гърди и трицепс

Загрявка: 20 минути на велоергометър, ниска интензивност.

Набирания: 3 пъти по 10 повторения.

Лицеви опори: 3 пъти по 15 повторения.

Коремни преси: 3 пъти по 20 повторения

Тренировка:

Повдигане щанга от лег с тесен хват : 10, 8, 5, 5, 3 повторения (общо 5 пъти)

Суперсет: трицепсово разгъване на горен скрипец и трицепсово разгъване над глава с кабел. 10 повторения х 3 комплекта. Без почивка между сетовете.

Раменна преса с дъмбели: 10, 8, 5 повторения (общо 3 сета)

Френска преса: 3 пъти по 10 повторения

Кофички с тежести: 1 сет без тежести, за да се загрее, след това 3 пъти по 15 повторения (общо 4 сета)

Коремни преси: 50

Повдигане на краката: 25

Повдигане на ръце и крака (V-Ups): 25

Ден 2: Кардио / йога

Опции: 10 км. каране на колело, 1 час йога или 1-2 часа усилена дейност (туризъм, сърф, тенис и др.)

Ден 3: Рамене и крака

Клякане с щанга: 10, 10, 5, 5, 3 (общо 5 пъти)

„Арнолд“ преси: 3 пъти по 10 повторения

Лег преса: 3 пъти по 10 повторения

Военна преса: 10, 8, 5, 5, 3 (общо 5 пъти)

Повдигане на прасци: 3 пъти по 15 повторения

Суперсет:

Повдигане на раменете напред и настрани с леки дъмбели: 3 пъти по 10 повторения. Без почивка между сетовете.

Повдигане на раменете от стоеж (с щанга или гира): 20, 15, 10 (общо 3 сета)

Ден 4: Кардио / йога

Същото като ден 2.

Ден 5:

Същото загряване като ден 1.

Мъртва тяга: 10, 5, 5, 5, 3 повторения (общо 5 сета)

Набиране с тежести: 3 пъти по 10 повторения

Гребане с щанга / чукчета: 3 пъти по 10 повторения

Сгъване на бицепс с дъмбели: 10, 10, 8, 8, 5 (общо 5 сета)

Придърпване на вертикален скрипец: 3 пъти по 10 повторения

Суперсет: Бицепсово сгъване на долен скрипец и чуково бицепсово сгъване на долен скрипец: 10 повторения x 3 сета. Без почивка между сетовете.

След всичко казано дотук, може да обобщим: ако желаеш да си в супер форма, не се изисква много. Просто малко повече упоритост и амбиция, спазване на хранителен режим и активни физически занимания. Дори и да не успееш за кратко време да постигнеш желан резултат, важното е да си последователен и целеустремен. Резултатите ще дойдат със сигурност в определен момент, просто трябва да вярваш в тях. Нали така?