Marta
01 мар

Първи март - да разкажем историята за Баба Марта и мартеничката на детето си

01.03.2022 09:00 5 0

Едва ли има българин, който не е чувал поне едно поверие, свързано с Баба Марта. Разкажи история или легенда, която знаеш от своята баба или майка на детето, докато завръзваш мартеница на ръчичката му. Сподели историята в коментар под събитието, за да обменим знания и леденди за празника.

Първи март или Денят на Баба Марта е един от най–любимите празници на малки и големи у нас. Изпъстрен с много легенди и поверия, от древни времена на 1 март хората, дърветата и животните се закичват с пресукан бял и червен конец за здраве. Този български обичай, свързан с мартеницата е един от най-старите у нас.  

Български езически обичай

Любопитно е, че освен в България, мартенички не се срещат почти никъде другаде. В променен вид този обичай може да се наблюдава в Румъния и Молдова, но далеч в не така масови размери. Мартенички носят българите в Албания, както и на някои места в Северна Гърция. Сигурно е едно – България е родината на мартеницата и от нашата страна обичаят успява да се разпространи и в някои други балкански райони.

Символът на мартиничката

Мартеницата е един от най–обичаните български символи. Най–често тя се прави от усукани вълнени или памучни бели и червени конци.  Всеки един от цветовете има своето значение – белият символизира чистотата, невинноста, новото начало, а червеният олицетворява  живота, зачатието, енергията на слънцето и плодородието. Въпреки това в различните краища на България мартениците могат да са направени и от други цветове. Така например в Родопите те са многоцветни, а в Софийско и Мелнишко може и да са сини и червени. При изработването на мартеницата конците трябва задължително да се засукат на ляво.

Мартеницата се слага на 1 март и може да се свали и при първото виждане на щъркел, на лястовица, кукувица или на цъфнало дърво.

Легенди за мартениците

Съществуват много легенди за произхода на мартениците. Според една от най-известните големият син на хан Кубрат Бат Баян е неин създател. Той вързал бял конец за крака на гълъб, но бил ранен от стрела. Кръвта му текнала и обагрила единия край на конеца в червено. Това се случило, когато той и сестра му Хуба бягали от хуните. 

Но според друга легенда жената на хан Аспарух направила първата мартеница. Това се случило, когато Аспарух преминал Дунава и открил за българите земите около Балкана. Ахинора дълго чакала своя любим и накрая завързала на крака на лястовичка пресукан бял и червен конец. Тя изпратила птичката да предаде посланието й за здраве и любов. Птичката дълго пътувала, а конецът наранил крака ѝ и се обагрил в кръв – така добил червения си цвят. В крайна сметка тя намерила хана и кацнала при него точно на 1 март.

Разкажи история или легенда, която знаеш от своята баба или майка на детето, докато завръзваш мартеница на ръчичката му. Сподели твоята история за Баба Марта в коментар