Shutterstock 617512931 Min
22 апр

Денят на Земята

22.04.2022 12:00 6 0

Кога и защо празнуваме Деня на Земята - разбери повече и се включи в инициативата

Всяка година на 22 април хората от цял свят се обединяват, за да отбележат Деня на Земята и да изразят подкрепата си за устойчиво бъдеще на планетата. Денят на Земята е много повече от просто наименование на инициатива. Денят на Земята е възможност за участие на всеки един от нас в справянето с екологичните проблеми и опазването на света, в който живеем.
Преди да ти предложим няколко неща, които можеш да направиш, за да предприемеш действия за отбелязването на Деня на Земята тази година, нека да разгледаме набързо кога се е зародил този важен ден, как се отбелязва днес и какво се опитваме да постигнем, като се присъединим към инициативата.
История и цел на Деня на Земята
Може да не знаеш, но Денят на Земята има забележителни успехи в насърчаването на местни и глобални действия за опазване на околната среда. Първият ден на Земята се провежда през 1970 г. в САЩ и днес вече е международно събитие, към което се присъединяват хора от над 200 държави по целия свят. Това е идеалният момент да не забравяме да ценим Земята и да се ангажираме да правим промени в ежедневието си за общото благо.
Днес (надяваме се) кошчето за рециклиране присъства във всяка кухня. Но това не винаги е било така. Рециклирането получава огромен тласък през 1990 г., когато Денят на Земята става глобална инициатива, като мобилизира 200 милиона души в 141 държави. Десет години по-късно, през 2000 г., Денят на Земята се разширява отново, тъй като стотици милиони хора се обединяват в подкрепа на чистата енергия, за да се справят със заплахите от глобалното затопляне и изменението на климата.
Предположенията за бъдещето на Земята в дългосрочен план вече не са хипотетични. Можем да видим опустошението, причинено от изменението на климата по целия свят. Настъпи моментът, в който всички трябва да предприемем действия, за да имаме бъдеще с нулеви въглеродни емисии.
Целта на Деня на Земята днес, е да изгради най-голямото екологично движение в света, за да доведе до трансформиращи промени за хората и планетата. Денят на Земята е символ на единството. Всеки има възможност, чрез своите действия да помогне за опазване на околната среда.