Shutterstock 2271644455

Детето е с уртикария: какво да правим?

11.12.2023 12:00 1 0

Уртикарията, наричана още копривна треска, представлява реакция на свръхчувствителност, която протича с характерен обрив – надигнати, силно сърбящи зачервени плаки (уртики). Добрата новина е, че те обикновено изчезват за около ден, като могат да мигрират по различни части на тялото, но не оставят следи по кожата, след като се скрият.

В детска възраст по-често срещана е острата уртикария, чиято продължителност е под 6 седмици. Според световната статистика 10-20% от децата ще получат остра уртикариална реакция през живота си. При хронична уртикария плаките се появяват през повечето дни от седмицата за период повече от 6 седмици.  Честотата на обрива е значително по-ниска и възлиза на около 1-2%.

Основната причина за поява на остра уртикария в детска възраст са вирусните инфекции. Уртиките могат да се появят преди, по време на или след боледуването. По-редки причини са лекарствата (6%), ухапванията от насекоми (2.5%) и храни (1%). Основните храни, които могат да доведат до поява на копривна треска, са мляко, яйца, риба и морски дарове, ядки, пшеница, соя.

Как се поставя диагнозата?

Диагнозата се поставя на база историята, която родителите разкажат, в комбинация с лекарския преглед. Важно е да се уточни кога се е появил обривът, сърбящ ли е, какви са предхождащите събития, как се е разпространявал по тялото, какви са вероятните причини и има ли детето придружаващи заболявания. Много характерно за уртикарията е, че обривът е разнообразен – различни по размер плаки, добре очертани от околната здрава кожа, които могат да се появяват и скриват в различни части на тялото. При острата уртикария обикновено не се провеждат кръвни изследвания и тестове за алергия. Допълнително уточняване е необходимо, ако детето е на възраст под 6 месеца или уртикарията е с давност над 6 месеца, ако се подозира друго заболяване или обривът обхваща лицето и може да бъде животозастрашаващ.

Как се лекува?

Лечението е стъпаловидно, като в зависимост от тежестта на проявите може да се започне от всяко стъпало, но цел е винаги при възможност да се преминава на по-долно стъпало. Първа стъпка е терапия с противоалергично лекарство и диета. Препоръчително е избягването на подозирания алерген и всички потенциално алергизиращи храни като например – храни, съдържащи консерванти и оцветители, мъхнати и цитрусови плодове, зеленчуци (домат, спанак, патладжан), обработени меса, риба и морски дарове, млечни продукти (йогурт, кашкавал, кисело мляко), ферментирали храни, подправки.  В първите седмици след поява на уртикариален обрив диетата трябва да включва повече зеленчуци и плодове, без изброените по-горе, прясно месо, млечни продукти, без изброените, хляб и тестени изделия, ориз.

Втора и трета стъпка включват увеличаване на дозата на противоалергичните медикаменти или добавяне на второ и трето лекарство. Четвърта стъпка е запазена за хроничните уртикарии, които влошават качеството на живот и не се поддават на стандартно лечение.

Важно е да се знае, че  нито една от изброените стъпки не се включват кремове, съдържащи кортикостероид.

Д-р Диана Ненчева – Миличевич завършва с отличие Медицински университет - София през 2011 г. Професионалният ѝ път започва в отделението по педиатрия на УМБАЛ „Лозенец“, където първоначално работи като ординатор, а впоследствие и като специализант. През 2021 г. придобива специалност по детски болести. Д-р Ненчева е преминала обучения по детска пулмология, нефрология и ендокринология в Австрия. Член е на Български лекарски съюз, Българска педиатрична асоциация, Лекарски съюз Сърбия. Щастливо омъжена, майка на две деца, любител на домашни животни.