Девин - извор на история, красива природа и уникална вода 1
Девин - извор на история, красива природа и уникална вода 2

Девин - извор на история, красива природа и уникална вода

05.02.2022 12:00 18 0

След като се намираме на кръстопътя на два континента, можеш да бъдеш сигурен, че всеки камък носи своята история.

Необятният и красив планински масив на Родопите е оставил достатъчно следи въпреки натиска на времето и там все още можеш да откриеш спомните за древни цивилизации със своите крепости и находки.

Затова ако търсим люлка на цивилизацията и място, където се срещат няколко империи, задължително трябва да погледнем към Девин.

Прегърнат от могъщите Родопи, той е бил дом на древни тракийски племена, след това е бил част от Одринското царство, Римската империя, Византия, Латинската и Никейската империя, Второто българско царство и част от Османската империя.

Предвид географската позиция и факта, че Девин е под защитата на величествената планината, до голяма степен можем да говорим за една особена независимост на това вълшебно място. Достатъчно е да отидеш веднъж дотам, за да забележиш как пътят е магическа сглобка от завои и всеки следващ разкрива още по едно парче от красивата панорама около теб.

Последната стъпка е преминаването на тунела, а след това градът ще те посрещне с пълната си прелест.

И въпреки че и през лятото температурите не са толкова високи, колкото в градската джунгла, Девин се хвали с особено приятен климат и дори в ранна пролет и късна есен ще се усети по-меко време, въпреки дъждовете.

Споменахме в началото, че тази територия е била апетит на редица империи, но следите на първите заселници тук са маркирани още от XIV век преди Новата ера, като честта се пада на древните траки.

Още древните тракийци за знаели как точно да опитомяват безценната вода на региона. Те са установили нейните лековити сили, а водата им е давала толкова мощ и смелост, че Омир мъдро заключил, че е цяло щастие как траките никога не са се опитали да покорят Гърция.

Подозираме, че Родопите са им давали всичко, от което са имали нужда, минерална топла вода, достигаща температура до 76 градуса по Целзий, изключителен климат и защитата от всякакви набези.

Те са запазили територията до IV век след Новата ера, а след това започва и дългото преминаване от империя в империя. Близо до града можем да открием и параклиса на Свети пророк Илия.

Предвид структурата на града, не трябва да забравяме, че името му означава "Крепост", точно каквито са и самите Родопи.

По пътя към еко пътека Струилица не забравяй да посетиш и тайния параклис „Свети Георги“. Наричаме го таен поради простата причина, че е толкова скрит над града, че понякога може дори да не го забележите, но е там, като от по-голямо разстояние прилича на малка къща, погълната от природата.

Самият параклис седи изключително красиво върху скала и изисква малко повече усилия за изкачване, но пък гледката е незабравима. Преди да направиш дългата разходка през Струилица - една особено красива еко пътека - препоръчваме да не пропускаш и известния Самодивски водопад.

Извиращ сякаш от нищото, той остава скрит и обикновено всеки гост бърза към пътеката, но ти не допускай същата грешка и не го игнорирай, гледката не се забравя. А после можеш да се отправиш към един от основните маршрути – не се притеснявай, ще го откриеш, защото в града има прекрасни и лесни за следване маркировки. Той е в особен противовес с всички закони на физиката, но ако искаш да се разходиш над водата на река Девин, няма да останеш разочарован.

Конструкцията на малките пътеки за разходки над устието, буквално по скалите, е успяла да се кали във времето и ако все още се притесняваш за здравината, спокойно - всички имат такива подозрения, но никой не знае точната цифра на преминалите гости.

Нека не забравяме и Слонът като едно от задължителните красиви места за включване към разходките. Той всъщност е легендарно скално образувание, което в анфас много прилича на това животно. Ще го откриеш близо до разклона на пътя между Девин и Смолян.

Почитателите на скалните образувания ще открият редица интересни пещери в региона, където каменните структури са се обединили в близки и познати за човешкото око фигури. Не забравяй и че най-популярната пещера в региона си остава Дяволското гърло.

Девин е място, на което цялата природа е изляла своята сила, която извира магическите Родопи.

Почитателите на романтиката най-вероятно ще срещнат популярното Орфеево цвете. Макар и мнозина да го смятат за древногръцки герой от митологията, както и известен певец и музикант, редица източници посочват неговия тракийски произход. Другото име на растението е Родопси силивряк и той има зад себе си интересна история.

В една от популярните легенди се говори, че от капките кръв на Орфей се е образувало цвете, други разказват, че това били тъжните сълзи по изгубената любов - Евридика. Макар и историята да е особено тъжна, не трябва да забравяш, че самото растение отразява облика на Девин, който е изпълнен с природна красота и баланс,.

Родопският силивряк е известен като възкресяващо растение, защото издържа с месеци без вода и бързо може да продължи да расте, като влиянието му върху човешкото тяло е описвано от редица учени още от XIX век насам.

Можеш да обърнеш внимание и на червеното кървавиче, особено ако посещаваш региона на Девин през пролетта и евентуално към края на лятото.

Името не бива да те подвежда – това е билка, която действа противовъзпалително. Свойствата на растението са особени силни и точно по тази причина често самите билкари препоръчват да се внимава при употребата му.

Почитателите на мистиката и Космоса също са добре дошли, защото на територията на Девин са открити останки на метеорит, които според палеонтолозите е на около четири милиарда години. По мнение на изследователите от палеонтоложкия клуб „Кристал“ останките достойно се нареждат сред чудесата, които местността крие.

Без съмнение можем да кажем, че посещението на този регион няма да се забрави никога - тук ще откриеш всичко - от чиста изворна вода и кристален свеж въздух, до красива магическа природа и история на няколко цивилизации.

Просто използвай любопитството си – Девин няма тайни, но изисква време, за да опознаеш всичко.

Тук е имало цивилизация още отпреди Новата ера, мястото претърпява редица промени, устоява на времето и е насреща, за да му се насладиш.