Shutterstock 1840528423

Пътувай и опознай водните минерални богатства на България

05.02.2022 12:00 10 0

Скалният и минерален състав на българските водни находища ги превръщат в интригуващи дестинации за посещение.

Живеем в малка страна, но богата на природни ресурси. Особено водните – намираме се на второ място по запаси на минерални води в Европа, отстъпвайки първото на островна Исландия. У нас са известни над 200 хидроминерални находища с голямо разнообразие на скалния състав, което превръща нашата минерална вода, в един скъпоценен дар от природата.

От древни времена минералната вода се използва при лечение на здравословни състояния като сърдечно-съдови, белодробни, ставни, стомашно-чревни и други заболявания. В съвремието и на нашата географска ширина, минералната вода дарява своите лечебни и възстановяващи свойства в модерни СПА центрове и санаториуми, бидейки важна съставна част от разнообразни процедури. В съчетание с благоприятен климат и чист планински или морски въздух, ползите за здравето и тонуса са безспорни.

По-голямата част от българските находища за минерална вода се намират в Южна България – 148 извора, както и в Северна – 77. В Южна България преобладават естествените находища, а в Северна – тези чрез сондаж. В северната част на страната са студените, а в южната – топлите и горещите, т.нар. хипертермални води. Макар и разделени на „два фронта“, лечебните свойства и на едните, и на другите, са доказани.

Ако си човек, който обича да пътува и опознава красивите кътчета на България, и решиш да се впуснеш в пътуване с опознавателна цел, ще научиш твърде любопитни факти за родните находища на минерална вода.

Например, знаеш ли за тайната мощ на скалите? Повечето от находищата на минерална вода се образуват и подхранват при навлизането на дъждовни води в напукани разломни скалисти зони. Докато преминават през земните пластове, капките вода се насищат с минерали, газове и биологично активни компоненти. Именно съприкосновението с тях е причината за разнообразието от характеристики, което минералната вода може да има в зависимост от своето находище. В този букет от полезни за здравето вещества в състава на минералната вода, може да намерим макроелементите калций, натрий, фосфор, магнезий и хлор и микроелементите желязо, мед, молибден, манган, селен, хром, флуор и йод.

Минералните води се класифицират по различни показатели – степен на минерализация, състав на минералите, температура на водата, алкалност и др. В този смисъл разнообразието на минералните води се дължи най-вече на скалния състав и колкото по-голямо е това разнообразие в зоната на находището, толкова по-богата на различни компоненти е водата.

Важен критерий за въздействието на минералната вода върху човешкия организъм е нейната степен на минерализация. У нас повечето минерални води се отличават със слаба до умерена минерализация (с концентрация на минерали до 500 мг /л), което позволява да бъдат консумирани непрекъснато за оптимална хидратация.

Трябва да знаеш още нещо - колкото по-надълбоко в земните недра е разположено водното хранилище, толкова по-защитени са водните ресурси. Въпреки това екологичният статус на даден район също има значение за чистотата на минералните води. В екологично запазени райони без промишлени обекти и интензивно селско стопанство няма рискове от замърсяване на въздуха, почвите и подземните води с промишлени отпадъци, пестициди и др. Ето защо когато избираме на каква минерална вода да се спрем, е добре да проверим на етикета за региона, в който се намира находището, както и специфичния състав на съдържанието, защото именно това отличава водите една от друга.

След всичко написано дотук, и ако искаш да припомниш знанията си по география, не ти остава нищо друго, освен да се подготвиш за път. Накъде, вероятно ще попиташ? Можем да ти дадем насоки за дестинации, които да посетиш обезателно с добра компания или със семейството. Девин, село Баня, Велинград, Варвара, Сандански, Момин проход, Павел Баня, Хисаря, Вършец, Сапарева баня, Поморие, Албена – много са, нали? Има и още, но за начало можеш да започнеш с тези, за да се докоснеш до природната красота и лековитост на българската натурална минерална вода.