Shutterstock 675276916 Min

Докторът съветва: Симптоми и лечение на уроинфекциитe при децата

19.07.2022 10:00 19 0

Лятото е любим сезон на всички деца. Това е времето на дълги разходки навън, игри в пясъка, водни забавления в басейна и на плажа. С покачването на температурите обаче инфекциите на пикочните пътища се увеличават. Какви са обичайните причинители, как да разпознаем симтомите и как да реагираме като родители?

Най-често уроинфекциите засягат пикочния мехур и уретрата (долни пикочни пътища), но при недобро лечение могат да стигнат и до бъбреците (горните пикочни пътища). Обикновено първите признаци са неспецифични и често остават незабелязани от родителите.

Признаци на уроинфекция:

При малките бебета температурата е основен, а понякога и единствен симптом на инфекцията. Ето и останалите първи признаци на инфекцията при децата:

- Лоша миризма / мътна или по-тъмна урина. Този симптом може лесно да се проследи при бебета и малки деца, които носят пелени.
- Болка и парене при уриниране. Обикновено децата споделят нераположенията си с родителите, но при по-малките, които още не могат да говорят, се изразява с плач.
- Често уриниране с малко отделена урина и болезнени пориви за уриниране
- Гадене, загуба на апетит, дори повръщане
- Неспокойство
- Коремна болка – често е под пъпа (пикочен мехур) или по страничните флангове на корема

Какво причиняват уроинфекциите?

Най-честата бактерия, която причинява уроинфекциите, е Echerichia coli - която е нормален обитател на дебелото черво. При попадане на тази бактерия в пикочните пътища може да се причини уроинфекция. Обикновено момичетата са по-предразположени към уроинфекции, поради по-близкото разположение на ануса и входа на уретрата, както и анатомично по-късата уретра. Други причинители на инфекция на пикочните пътища могат да бъдат:

- Всички състояния, които причиняват задръжка на урина, тъй като тя е чудесна среда за развитие и делене на бактериите:
- Вродени аномалии на пикочните пътища
- Задръжка на урина при „неврогенен пикочен мехур“
- Дълги часове на „стискане“
- Наличие на „песъчинки“ или „камъни“ в бъбреците

При чести уроинфекции на твоето дете е разумно да се консултираш с лекар за изключване на анатомични аномалии на пикочните пътищата.

Как се доказва уринарна инфекция?

За да бъде доказана дадена инфекция, както и да бъде намерен нейния причинител е необходимо да се направи изследване на обикновена урина. Наличието на левкоцити и/или нитрити в урината като резултат от изследването са индиректен белег за уроинфекция. За да бъде открита бактерията, която причинява инфекцията, е нужно да се назначи и вземането и на т.нар „стерилна урина“.

Как се взима стерилна урина?

- Препоръчително е да бъде първа сутрешна урина – преседяла достатъчно дълго в пикочния мехур. Необходимо е да се спазва максимална стерилност – да не се допират ръбовете на стерилния контейнер до гениталиите или ръцете
- При бебета – подлепят се гениталиите с колектор за урина. Този колектор може да бъде намерен във всяка аптека. Има различни колектори за момченце и момиченце.
- Ако родителят не може да се справи, може да потърси своя педиатър или специалист за по-точно събиране чрез поставяне на уретрален катетър.

Как се лекува уроинфекция?

След като е ясен причинителят на инфекция, може да бъде назначено антибиотично лечение. Обикновено то е продължително (7-10 дни), макар че се наблюдава клинично подобрение след 2-3 дни. Въпреки подобрението, е важно да се извърши антибиотичен курс, за да се избегне реинфекция. Препоръката ми е след приключване на антибиотично лечение, да се изследва нова стерилна урина, за да сме сигурни, че бактериалната инфеция е овладяна.

Допълнителни средства за лечение и облекчение на симптомите:

- Червена боровинка – чайовете и фитопрепаратите - те създават защитно покритие на лигавицата на пикочните пътища и пречи на прикрепянето на бактериите
- Бяла бреза – чайове и фитопрепарати
- Уробиотици – полезни бактерии, които заселяват пикочния тракт и намаляват деленето на „лошите“ бактерии
- Увеличен прием на течности за увеличаване на количеството отделена урина – механично очистване
- Лична хигиена
- Душове с чай от лайка или смрадлика като локална дезинфекция

Как да намалим риска от уроинфекция?

За да избегнете инфекцията на пикочните пътища при вашето дете, е нужно да го приканвате да пие вода по-често, особено през лятото. Изворната вода е подходяща за деца, защото е с естествено ниска минерализация и постоянно 7,7 pH. Улисани в игри, децата забравят да пият вода и неусетно се дехидратират. Поставянето на вода на видно място у дома и наличие на бутилка в раницата за разходки винаги помагат в такива моменти. Приканване за ходене до тоалетна, ограничаване на ползването на пелени, употребата на памучно бельо и правилна тоалетна хигиена също биха могли да намалят риска от инфекции.