Shutterstock 679232020 Min

Симптоми на обезводняване при децата

30.06.2022 15:00 7 0

Правилната хидратация предполага, че от 80% от течностите, необходими на тялото, трябва да бъдат набавени от напитки и 20% от храни. Необходимите дневни количества течности от храни и напитки варират според възрастта на детето.

Хидратацията е от съществено значение за здравето на малките деца. При тях обезводняването може да доведе до животозастрашаващи състояния. Нещо, което всеки родител желае да избегне. Правилната хидратация предполага, че от 80% от течностите, необходими на тялото, трябва да бъдат набавени от напитки и 20% от храни.

Препоръчително е бебетата да се хранят само с кърма до около 6-месечна възраст. Тогава те не се нуждаят от допълнителни течности. Когато започне отбиването, повечето родители се сблъскват със съмнения относно това дали детето приема достатъчно вода. Какъв трябва да е необходимият прием на вода и кога симптомите на обезводняване са притеснителни? Нека надникнем в отговорите.

Колко течности са необходими на детето според възрастта?

Дете на възраст между 2 и 3 години се нуждае от 1,3 л. дневни количества течности от храни и напитки. Необходимо е да приема поне 1 л. от тях само от напитки. Това се равнява на около 4 малки чаши вода дневно. За по-големите деца, между 4 и 8 години, общият дневен прием на течности трябва да се равнява на 1,6 л., от които 1,3 л. само от напитки. Това се равнява на около 5-6 малки чаши вода дневно.

Признаци на обезводняване

Децата са особено уязвими към дехидратация, особено под 5-годишна възраст. Обезводняването може да настъпи или да се случи, ако са били на слънце твърде дълго, както и когато вдигнат температура над 38° С, страдат от повръщане или диария или се изпотяват по-интензивно.

Признаците на дехидратация включват тъмножълта урина със силен мирис, сухота в устата, устните и очите, замайване, прекомерна умора, ходене по малка нужда по-рядко (под 4 пъти на ден) по-малко мокри пелени от обикновеното. Тези симптоми не са силно притеснителни, но са сигнал да се обърне по-сериозно внимание на хидратацията на детето.

Ако освен тези признаци, детето диша учестено, сънливо е, отделя малко или дори никакви сълзи, когато плаче, крайниците са студени и с петна, има потънала фонтанела (при новородените), е време да се консултирате с педиатър.