Shutterstock 1746069479

Как да действаме, ако детето е изложено на COVID-19?

08.02.2022 12:00 25 0

Желателно е да имате предварителен план за действие при контакт на детето с носител на вируса. Така ще бъдете подготвени и най-вече, по-спокойниНай-добрият начин като отговорен родител, да предпазвате себе си и семейството си от зараза, е да взимате превантивни мерки с ваксинация, ако състоянието ви го позволява, носене на предпазна маска (при деца над 2 години), социална дистанция в помещения с много хора и редовно миене на ръцете. Един от най-често задаваните въпроси в момента сред родителите е: Какво да направя, ако детето ми е изложено на риск от заразяване с COVID-19?

Най-добрият начин като отговорен родител, да предпазвате себе си и семейството си от зараза, е да взимате превантивни мерки с ваксинация, ако състоянието ви го позволява, носене на предпазна маска (при деца над 2 години), социална дистанция в помещения с много хора и редовно миене на ръцете. Един от най-често задаваните въпроси в момента сред родителите е: Какво да направя, ако детето ми е изложено на риск от заразяване с COVID-19?

Желателно е да имате план за действие при контакт на вашето дете с носител на вируса. Ако сте подготвени, ще бъдете по-спокойни и ще знаете какво точно да направите. Ето и някои важни детайли, с които е препоръчително всеки родител да бъде запознат.

За начало, може да се придържате към лесни стъпки за намаляване на риска от заразяване на детето при болен или контактен в домакинството:

Често проветряване на помещенията;

Често дезинфекциране на повърхностите;

Често миене на ръце;

Носене на маска при престой в едно помещение със заразения;

Отделяне на домашната посуда на заразения близък;

По възможност нощуване в отделно помещение.

Какво означава да сме контактни?

В риск от заразяване е всеки един, който е или е бил в контакт с болен от COVID-19. Центровете за контрол и превенция на заболяванията дефинират като контактен всеки, който е бил на по-малко от 1,5 разстояние от болния в продължение на 15 минути или повече, за период от 24 часа. Посочените 15 минути могат да бъдат сума от няколко контакта с болен - например три експозиции, всяка от по 5 минути, отново се считат като контакт.

Носенето на маска от децата в училище е препоръчително, а вече и наложително, колкото и да е трудно това за начален етап, например. Ако тя е носена правилно, дори и да има дете – носител на вируса в класа, за останалите деца има занижен риск от заразяване.

COVID-19 се разпространява основно по въздушно-капков път при кихане, кашляне, говорене, пеене, физически упражнения. Важно значение има количеството вирус, на което е изложено детето. Това зависи от фактори като циркулация на въздуха в помещението (навън рискът от заразяване е по-малък), колко време детето е било подложено на експозицията и дали е носена маска.

Имайте предвид, че разпространението на вируса продължава до два дни преди началото на симптомите или позитивирането на тест. Това означава, че приятелите и семействата Ви могат да разпространяват заразата дори и да нямат все още никакви симптоми на болестта!

Ако детето ви е било контактно на болен, но не сте сигурни за детайли около този контакт, свържете се с личния педиатър за съвет относно тестването. Провеждането на тест може да осигури нужната информация и спокойствие около състоянието на детето, независимо дали има проявени симптоми или не.

Какво да направя, ако детето ми е контактно на вируса?

Ако имате информация, че детето Ви е влязло в контакт с COVID-19, на първо място, трябва да вземете превантивни мерки. Може да ограничите вашите контакти и ако не проявява симптоми, но искате да сте спокойни, да направите тест в лаборатория. Дори резултатът да е отрицателен, е препоръчително тестът да се повтори след 5-7 дни след експозицията. През този период от време наблюдавайте за симптоми. Ако детето е боледувало от COVID-19 през последните три месеца, не подлежи на задължителна карантина, тъй като се счита с нисък риск от повторно заразяване в този период. Ако в домакинството имате лица с контактни на COVID-19, опитайте се при възможност да осигурите изолация на детето от съответното лице по време на карантината.

Важно уточнение са заразените или контактни майки, които все още кърмят. Препоръката на педиатричната асоциация е да продължавате кърменето (освен при прием на токсични за бебето медикаменти). Кърмата съдържа изработени от организма антитела и по този начин вие защитавате бебето. То най-вероятно ще бъде заразено с вируса, но благодарение на антителата от кърмата, е възможно въобще да не прояви или да прояви леки симптоми. Имайки предвид, че изолацията на майката от детето е изключена, кърмата играе ролята на естествена ваксина за бебето, която да го защити от тежко протичане на болестта.

В случай, че детето все пак прояви симптоми по време на карантина, свържете се с личния лекар и направете тест.

Нужно ли е родителят да е под карантина?

Препоръчително е да останете под карантина, докато се установи дали вашето дете е заразено. Ако то прояви симптоми или тестът се окаже положителен, карантина ще е нужна - както за вас, така и за останалите членове на домакинството. Ще бъде необходимо и провеждането на тест на останалите членове на домакинството.

Без съмнение е, че ако имате въпроси, най-добрият начин е да се свържете с вашия личен лекар. Ще ви бъдат дадени инструкции за карантинирането, съвети за тестването по отношение на състоянието на детето, а също и къде можете да намерите съответната помощ. Може да проверите и учебното заведение във връзка с безопасното връщане към занятия.