Shutterstock 1901351437

Как да организираме супер детски рожден ден

04.03.2022 12:00 28 0

Напоследък детските рождени дни не са това, което ти се иска да бъдат.
Вместо приятно развлечение за малчуганите и специален ден за щастливия рожденик, те са се превърнали в начин за надпревара между родителите. Кой ще поръча най-скъпата украса, най-дизайнерската торта, най-популярната детска анимация…

Не че има нещо лошо в разточителните торти на няколко етажа или професионалните клоуни, но те стават все по-банални.  

Затова ще ти дадем няколко съвета как да организираш най-суперския детски рожден ден, при това сама и без да се разориш.  

Първото и най-важно нещо е да определиш с какъв бюджет разполагаш и да го следваш стриктно. Не си позволявай отклонения, колкото и да се изкушаваш от по-скъпа украса - излишната сума спокойно може да отиде за подарък на малчугана.  

А след като разполагаш с ясен бюджет, е време да го разделиш на три графи - храна, прибори и украса. 

Като говорим за хранене и прибори, добре е всичко на масата да може да се похапва с малките детски ръчички, да се дъвче лесно и да не съдържа прекомерни количества захар. Прекрасни и бюджетни идеи са разнообразните домашни мъфини, малки сандвичи от франзела без корите, мини банички или меки бисквити и сурови бонбони. 

Най-разумно е приборите да са за еднократна употреба и от рециклируеми материали - бамбук и картон. При тях има смайващо разнообразие от десени, шарки и любими на най-малките герои, които ще създадат допълнителна атмосфера. 

Следващата стъпка е ти и детето да съставите списъка с гостите.  

При ясно разграфен бюджет ще знаеш дали можеш да поканиш повече приятели на детето, или по-малко, дали можеш да си позволиш да присъства цялата група от детската градина, или ще трябва да се ограничите до най-близките другарчета. 

Постарай се да информираш родителите на поканените деца поне 2-3 седмици предварително и да им дадеш изчерпателни подробности - къде ще се състои партито, колко деца общо са поканени, какви занимания са им подготвени, кой ще наглежда малчуганите, докато празнуват. Не се колебай да помолиш за подкрепление, ако децата ще са повечко. 

Не е нужно украсата да е твърде разточителна, стига да допада на най-важния човек в случая - рожденика. Ако детето си пада по „Замръзналото кралство“, малко изкуствен сняг и изрязани на ръка лъскави снежинки са прекрасен избор. Ако пък е фен на Спайдърмен, фалшивите паяжини са също толкова лесни за изработка от конци и прежда. 

Прекомерната украса е ненужна и по друга причина - не искаш децата да включат гирляндите и другите елементи в играта си или, още по-лошо, да се опитат да ги ядат. 

Вместо това планирай разнообразни интересни занимания - лов на съкровища из стаята, криеница, музикални столове, „Назови този звук“, „Кое е това животно“, измисляне на въображаеми сценарий и други. Хубаво е да имаш предвидени мънички награди за победителите в игрите, децата обожават това. 

Нека обаче те не прекаляват с игрите, за да са в кондиция, когато дойде ред на тортата и духането на свещичките. А след тортата можеш да заложиш на по-кротки занимания - песнички, стихотворения, гатанки. 

Не забравяй и че малките деца се уморяват лесно и рядко казват, че им се спи. Така че към 6 следобед е напълно в реда на нещата рожденият ден да се ориентира към приключване. Все пак рожденикът трябва да е в кондиция на следващия ден, нали така?