Actiondays Cover 2022
03 ное

Глобални дни за действие 2022

03.11.2022 12:00 10 0

Глобалните дни за действие са призив към всички по света да споделят активно дейностите си, насочени към един по-устойчив и зелен свят. Инициативата има за цел да отпразнува и да демонстрира действията, предприети от участниците в Програмите на Фондацията за екологично образование и Българско Движение „Син флаг”, както и от съмишленици по целия свят, желаещи да допринесат за устойчивото общество, да даде гласност на вашата ползотворна активност и положителната промяна, която тя носи не само за децата, но и за техните родители и за обществото като цяло.

Вашата отдаденост и амбиция помагат да променим към по-добро начина им живот като ангажираме цялата общност в интересни и смислени дейности, насочени към опазване на околната среда и планетата.

Кога се случват?

Глобалните дни за действие се проведат ежегодно през април и ноември, като се оповестяват от специална информационна кампания.

Тази година Денят за действие е обявен на 3 ноември, но периодът за осъществяване на дейности е 20 октомври – 7 ноември. Темата е „Климатични промени“.

Кои са участниците?

Всички! Всеки е добре дошъл да участва: ученици, родители, общности и неправителствени организации, както в, така и извън мрежата на Зеления кръг, Фондацията за екологично образование и Българско Движение „Син флаг”, всички са поканени да се присъединят към Глобалните дни за действие.

Регистрация

Регистрацията е задължителна за участниците.

 1. Регистрирайте своето училище в Глобалните Дни за Действие като използвате този линк https://running-out-of-time.com/schools/ , който ще Ви прехвърли към страницата за регистрация. За да прочетете на български език, щракнете на бутона горе вдясно – Български език. Регистрацията се осъществява от червения бутон Регистрирайте се / Sign up
 2. Моля при регистрирането на въпроса Is your school involved with….” да посочите от падащото меню Еco-Schools. След регистрацията и публикуването на информация за вашите мероприятия получавате сертификат за участие.
 3. След регистрацията, на посочения от Вас имейл ще получите писмо с предложени дейности, които са на английски, но тук ще Ви ги представим няколко накратко:
 • Запознаване с глобалната инициатива „Световна щафета Running Out Of Time”. Хората носят посланието за справяне с климатичните промени като бягат и го предават като щафета https://running-out-of-time.com/climate-action/     За да прочетете на български език, щракнете на бутона горе вдясно – Български език
 • Подкрепете посланието за Климатични Действия The Baton Message here За да го прочетете на български език, щракнете на бутона горе вдясно – Български език
 • Присъединете се към фейсбук групата на Глобалните Дни за Действие https://www.facebook.com/groups/683208545141374 и публикувайте своите дейности там.
 1. Какво може да направите с Вашите ученици?
 • - Обсъдете темата за Климатичните промени
 • - Проверете въглеродния си отпечатък http://www.blueflag.bg/calculator/index.php и помислете как да подобрите своя екологичен отпечатък
 • - В Световния Ден за Действие се раздвижете! Всеки печели, когато предприемем действие за справяне с климатичните промени, така че бягайте, ходете, подскачайте или се търкаляйте, всички се движете!
 • - Създайте определена писта на територията на вашето училище. Измерете дължината й, броя на учениците и колко обиколки са направили, за да намерите изминатото разстояние.
 • - Разширете предизвикателството и помолете учениците да ходят пеша и да карат колело навън и по пътя към училище за 1 седмица. Това е добро предизвикателство да се включат и родителите!
 • - Танцувайте Накарайте учениците си да танцуват за действия в областта на климата.
 • - Изградете верига. Накарайте учениците да видят дали могат да направят верига около вашето училище и да предадат щафетата/посланието.
 • - Горски училища. Проведете разширена сесия в горските училища, която е на тема климат - изведете учениците навън, практикувайте градинарство или играйте тематични игри.

По време на Глобалните дни за действие

 • Планирайте действията си, документирайте ги като правите снимки, видеоклипове или пишете статия, присъединете се към групата във Facebook Global Action Days, споделете своите дейности ... и вдъхновете останалата част на света!
 • Споделяйте историите, публикувани от участниците във Facebook страницата Global Action Days на Фондацията за екологично образование (частна група – необходимо е одобрение от Фондацията) на вашия уебсайт или социални мрежи. Моля, използвайте следните hashtags/ хаштагове, когато споделяте или публикувате:
  #RunningOutofTime #globalactiondays / #FEEGAD / #climteaction #BulgarianBlueFlagMovement #feeglobal  #positiveaction #FEE  #ecoschools #ВлезвЗеленияКръг

След Глобалните дни за действие

 • 1. Създайте слайдшоу с изображения, споделени от участниците, и ги публикувайте в уебсайтове и социални мрежи
 • 2. Изберете няколко успешни истории и добри практики и направете специално представяне на уебсайтовете си
 • 3. Споделете ефекта от Глобалните дни за действие (бройки: участници, харесвания, споделяния, постижения и др.) с Фондацията за екологично образование и онлайн

Оценка

Фондацията за екологично образование ще измерва ефекта от Глобалните дни за действие, като отчита броя на участниците, достигнатите хора в социалните медии и т.н. Това ще помогне на Фондацията да популяризира Глобалните дни за действие през следващата година.

Фондацията за екологично образование и Българско Движение „Син флаг” отново приканват всички свои членове да участват в популяризирането на своята невероятна работа чрез включване в Глобалните дни за действие.

Те се явяват кулминацията на плодотворната целогодишна активност, насочена към опазване на околната среда и бъдещето на децата ни и планетата.

Успехът на това събитие, целящо повишаване на информираността за вашите благородни инициативи и забележителни успехи, ще зависи от вашата активност в споделянето на истории, публикации и изображения.

Така че, моля бъдете активни и споделяйте най-доброто!

Ангажираме се да прославяме вашите позитивни истории, защото вярваме, че е важно да се предприемат действия, с които да рекламираме работата си по-добре, за да насърчим всички хора и институции да оценят това, което вършим, и да получим тяхното признание и подкрепа.

Силата на Фондацията за екологично образование и Българско Движение „Син флаг” произтича от техните фантастични членове, защото успехите на един се отразяват позитивно върху всички нас.

Нека всички деца, ученици, учители, родители, заинтересовани страни и доброволци, поддържащи ни институции заедно да се включваме в Глобалните дни за действие, за да демонстрираме активността си!