2 2

Идеи за зимни разходки в България

26.01.2024 12:00 2 0

Здравейте! Аз съм Силвия - пътешественик, вдъхновен да открива, преоткрива, разказва и показва красивите кътчета на страната ни! Днес ще ви дам няколко идеи за зимни разходки в България.

Зимата, макар на пръв поглед студен и неприветлив сезон, може да нарисува едни от най-красивите природни картини. Много хора свързват студените месеци и снега със зимните спортове, но тъй като тази страст към тях все още не е стигнала до мен, успявах да открия начин да продължа активния живот и през зимата, откривайки страхотни местенца, които заслужават да се посетят през зимата.

Екопътека Бели Искър, Рила

Започвам с една екопътека, която за мен е любима през всички сезони, но изключително очарователна през зимата.

Началото на екопътеката е на около 10 километра от град Самоков и на около 4 км от село Бели Искър. Стига се по асфалтов път, като имайте предвид, че непосредствено преди началото на екопътеката пътят не е в особено добро състояние, но е проходим. Но това е една малко част от пътя, малко преди да си оставите колата на уширението до първия мост, т.е началото на екопътеката.

Пътеката е кръгова и се изминава за около 2 - 3 часа с нормално ходене и спиране за снимки, а повярвайте ми, ще спирате доста, особено при първо посещение. Екопътеката се движи по река Бели Искър и по време на разходката ще преминете през няколко красиви моста над реката - кой от кой предлагащи по-красива гледка. Подходяща е за разходка на хора от всякаква възраст, тъй като е предимно полегата, има пейки и беседки, на които може да си починете.

Пещера Леденика и Врачански Балкан

Врачанският Балкан е една една от любимите ми дестинации отново през всеки сезон. Където и да се обърнеш в този район те дебнат красиви гледки и нови все още неоткрити местенца. Въпреки че не съм най-големият фен на пещерите, не мога да си затворя очите за красотата на пещера Леденика.

Паркът и пътят до пещерата са безупречни, има огромен паркинг, на който можете да оставите спокойно колата си. Пещера Леденика е получила името си заради прозрачните и млечнобели бази, които ще видите още с влизането, които могат да се наблюдават само при посещение през зимата. Във вътрешността на пещерата температурата е около 8 градуса.

Важно нещо, което трябва да имате предвид при посещението си, е че се влиза на групи и в случай, че сте изпуснали току-що влязла група, ще трябва да изчакате около час.

Язовир Душанци и мост Куфарита

Може би дестинацията “язовир” да не ви изглежда особено привлекателна през зимата, но имайте предвид, че това не е просто язовир. Това е място, което открива страхотни гледки към Стара планина и ако го посетите през зимата, когато е сложила снежна шарка върху склоновете на планината, ще се насладите на истинска природна картина.

Можете да направите кратка разходка около язовира, като оставите колата си в близост до язовирната стена и продължите пеш. Има утъпкани пътеки и широки поляни, сгушени между боровите гори, където имате шанс да срещнете и местни рибари.

След разходката покрай язовира, ви съветвам да се разходите и до мост Куфарита, построен върху основи, положени през римската епоха. Този мост е бил част от пътя София (Сердика) - Пловдив (Филипопол). След като преминете моста можете да продължите пеша нагоре по хълма, по черния път, който ще ви отведе до Параклис Св.Георги. Намира се само на 5 минути с кола от язовира в село Душанци.

Е надявам се след тези идеи да сте открили своята следваща дестинация и да съм ви вдъхновила да откривате нови и нови места в България или пък да посещавате познати вече такива, но в друг сезон. Всеки сезон крие своето очарование и смея да твърдя, че снежната зима е на едно от първите места.