1Main

Топ 5 хижи, които можем да посетим през зимния сезон

23.02.2024 10:00 0 0

Хижа Композиторите (Червената шапчица), Витоша

Хижа Червената шапчица (Композиторите) изглежда точно така, както подобава старото й име - като излязла от приказка на Братя Грим (но не от тези оригиналните, а от детските магически версии)

За да стигнете до хижата, можете да паркирате колата си на уширение по пътя малко след отбивката за Златните мостове (@42.6077109,23.2310783). От там ще видите една пролука в гората и малка табела, обозначаваща пътеката за х.“Композиторите”. Ще вървите около 5-10 минути най-много и ще стигнете една открита поляна с пейки, люлка и масички и тази приказна хижа ще е точно срещу вас. Там също можете да хапнете и пийнете чай, да си починете, да си направите пикник или да се позабавлявате със семейство и приятели, да се пързаляте с шейни.

Даже, докато ви разказвам, реших да я добавя в плана за този уикенд!

Хижа Септември, Витоша

Една от топ 5 хижите, които можем да посетим през зимния сезон, за мен е хижа Септември във Витоша. Това е едно любимо място, което често посещаваме през всякакви сезони. Предлага вскусно хапване по обяд, закуска, която включва и мекици (любимо!) и се намира на изключително живописно място сред гората.

Хижата е леснодостъпна - можете да стигнете с кола до нея, дори да паркирате отпред, но това, което аз ви съветвам е да си направите една приятна разходка, защото ходенето до нея е лесно и със сигурност ще се заредите с енергия (дори да е снежно, както ние направихме последния път). Можете да паркиране покрай Златните мостове и оттам да продължите нагоре по самия асфалтов път, навсякъде има табели и няма как да се объркате.

Хижа Мальовица, Рила

О, може ми любимата ми от този списък, а и изобщо! Ако ме следвате в социалните мрежи, няма как да сте пропуснали някой от многобройните ми постове тип “ода” за хижа Мальовица. Не знам дали сме били на място, което да съчетава по толкова добър начин кратка и ненатоварваща разходка и толкова красиви гледки през цялото време. От паркинга през ЦПШ Мальовица до хижата ни отнема около час ходене (в по-добрите ни дни и за 45 минути сме успявали)

В хижата можете да хапнете, да си починете и да се върнете наобратно или пък, ако сте в настроение и състояние, да продължите нагоре към красивото езеро и връх Мальовица, към който ще гледате почти през цялата разходка.

Хижа Шумнатица, Рила

Още едно красиво местенце, което сме посещавали само и единствено през зимата, така че няма как да не я включа в тази класация. Хижа Шумнатица се намира на около 10 минути с кола от центъра на Боровец. Когато ние я посещавахме, паркирахме на паркинга на ПБ Шумнатица - УОС ЕАД и продъжихне още 10-тина минути пеша по асфалтов път, който няма как да сбъркате.

Там хапнахме закуска (отново мекици - каква изненада! :Д) и пихме по един топъл чай - честно казано, това мисля, че бяха най-вкусните мекици и най-хубавия чай, който съм пила, включвайки всички други заведения, освен хижи, на които сме ходили. Хижата е обновена, с нови стаи, ако решите да отседнете за нощувка и има страхотна голяма поляна отпред, която през лятото ще е чудно място за пикник и други забавляния.

Хижа Балканити, Витоша

Хижа Балканити е едно малко, но изключително чаровно местенце, което също обичаме да посещаваме през всички сезони, включително и зимата. Намира се във Витоша, подобно на хижа Септември, може да достигнете с кола или пеша.

Хижата има външна градина - малка тераска, която е много приятна за хапване, кафе или чай с приятели след разходка из планината.

Аз бих ви съветвала да съчетаете разходката до хижа Баканити с тази до хижа Септември, тъй като не са далеч една от друга и ако изберете да вървите по пътя за коли, а не през горската пътека, ще ви още по-лесно, защото и до двете се стига по същия път. За нея, както и за повечето хижи във Витоша, има много и начесто табели, така че шансът да не я откриете е малък, а и са добре обозначени в Google Maps.