Article 3 Main (1)

Красотата на Рупите и къщата на баба Ванга

22.03.2024 12:00 0 0

Здравейте! Аз съм Силвия - пътешественик, вдъхновен да открива, преоткрива, разказва и показва красивите кътчета на страната ни! Днес ще ви разкажа малко повече за разходката ни до едно от магичните места в нашата страна - Рупите и къщата на баба Ванга.

Комплексът Рупите се намира в Югозападна България, близо до град Петрич, и е известен със своята уникална природа и духовно значение, особено свързано с прочутата българска пророчица баба Ванга. Това е едно от местата в България, които привличат посетители от цялата страна и чужбина. По време на нашето посещение входът за комплексът беше безплатен.Пътувайки към мястото и гледайки през прозореца, околността ни грабва с красиви пейзажи и спокойна атмосфера. За първи път ще посещаваме мястото и вече сме развълнувани.

По време на нашето посещение в Рупите, бяхме изумени от добре поддържания комплекс. Главната забележителност в комплекса е къщата на баба Ванга, която сега служи като музей и предлага уникален поглед върху живота и наследството на тази изключителна личност. Посетителите могат да научат повече за нейния живот, да видят част от личните й вещи и да усетят духовната атмосфера, която тя е създала около себе си.

В близост до къщата на баба Ванга, можете да посетите и храма „Света Петка Българска“. Изграждането му е финансирано от самата нея и е една незаменима част от цялото преживяване в комплекса.

В комплекса, освен къщата на баба Ванга, можете да разгледате и природни забележителности, уникални за този район - горещи извори, в част от които дори може да се натопите и да си направите един невероятен СПА ден, в който да се насладите на спокойствие и връзка с природата. В част от горещите извори в комплекса съвсем спокойно си живеят и няколко популации от костенурки, които радваха малките посетители (и не само :) )

Не бива да пропускате и разходката до руините на древния град Хераклея Синтика, който се намира недалеч от комплекса. Тези руини предлагат вълнуващ поглед към историята на региона и позволяват на посетителите да се потопят в атмосферата на миналото. Към момента е разкрито много малко от града, като по-голямата част от него се намира на няколко нива под земята.

Независимо дали просто сте в района или пък си търсите ново място за посещение в България, комплексът Рупите и къщата на баба Ванга са задължителна дестинация. Те не само предлагат възможност да научите повече за една от най-значимите фигури в българската история и култура, но и да се насладите на красивата природа и спокойствие.