Fitness And Social Life (1)

Как да балансираме социалния си живот с правилното хранене и редовни тренировки?

26.02.2024 12:00 1 0

Една от най-често срещаните причини защо хората не са във формата, която искат е липсата на време. Всеки твърди, че е зает, не може да тренира и няма време да планира храненията си, но едновременно с това времето прекарано пред телевизора, телефона или компютъра за всички хора не спира да расте.

Бързам да уточня, че в повечето случаи това време не е прекарано в работа. Така сме запознати с всички нови тенденции в социалните мрежи, но нямаме време за тренировки. Истината е, че винаги има начин да поддържаш форма, да изглеждаш добре и да се чувстваш добре. Рафаел Бадзиаг посочва в книгата си “Тайна за милиард долара” редовните тренировки като един от 6-те навика, които всички милиардери имат. Смяташ ли, че си по зает/а от тях? Тази статия ще бъде твоя практически наръчник как да влезеш във форма и да останеш там завинаги без това да пречи на социалния ти живот, времето ти със семейството и работата ти. Ще представя доказана система, която с нашия екип използваме при работата си с клиенти, за да им помагаме да се превърнат в по-добра версия на себе си без това да пречи на личния им живот.

Първа стъпка в този процес е да отговориш напълно честно на следните няколко въпроса:

  • 1. Имаш ли физическото време да тренираш в зала или би ти било по-удобно да тренираш вкъщи?
  • 2. Колко пъти на седмица със сигурност можеш да посещаваш фитнес залата или да правиш тренировка у дома?
  • 3. По колко време можеш да отделиш за всяка тренировка?

Бъди консервативен с отговорите си. Често виждам как хората скачат на 6-дневни тренировъчни програми с по час и половина на тренировка обзети от моментата мотивация, но бързо разбират, че подобни тренировки не са им по силите. Имайки тази информация, можеш да избереш тренировъчна програма точно за теб, към която със сигурност можеш да се придържаш и няма да натоварва графика ти допълнително.

Бонус съвет за хората, които имат деца и използват това като оправдание: тренирайте с тях. Така ще се сближите, ще отделите детето си от телефона и ще възпитате у него навика за редовна физическа активност. Така то никога няма да има проблеми с килограмите.

Втора стъпка се касае до твоя хранителен план. Нужно е да пресметнеш от колко калории на ден се нуждаеш, за да влезеш във формата, която целиш. След това да умножиш това число по 7, за да откриеш енергията, която ти трябва на седмична база. Звучи доста просто, но това ще ти помогне да разбереш принципа, който ще ти позволи никога повече да не се налага да се притесняваш, че си на диета, когато излезеш с приятели или празнуваш някъде. Нарича се калориен буфер. Ако знаеш, че в петък вечер ще излизаш, можеш да направиш калориен буфер, като в контекста на горене на мазнини, това означава, че ще приемаш по-малко калории от предвиденото, няколко дена преди или след събитието. Така прогресът ти няма да се забави, защото ще балансираш общия си енергиен баланс, а когато излезеш няма да се налага да се притесняваш какво да си поръчаш и колко ще консумираш.

 Истината е, че с времето ангажиментите ни могат само да нарастват, но не и обратното. Невинаги можем да променим обстоятелствата, но можем да променим начина, по който реагираме на тях. Бъди гъвкав и променяй подхода си спрямо моментото ти състояние. Най-важното в такива моменти е да не спираш. По- добре да даваш по 5% от себе си всеки ден дълъг период от време, отколкото да чакаш да дойде момент, в който ще можеш да дадеш 100% и никога да не започнеш.