Shutterstock 1745954966 Min

Как да си върнете мотивацията за тренировки?

19.06.2023 12:00 3 0

Помните ли ентусиазма, с който се изготвихте тренировъчния си план и бяхте уверени, че ще го спазвате всеотдайно оттук до края на света?

Е, вероятно след третата седмица вече сте специалист по намирането на извинения защо да НЕ отидете на тренировка или защо ДА си поръчате ей онази малка баклавичка, нали е само една хапка.

Не се самобичувайте, вие просто страдате от демотивация. Случва се и на най-добрите спортисти. Нали не си мислите, че Новак Джокович скача от леглото сутрин с един и същи хъс в продължение на 20 години? Не. Просто работи по мотивацията си и намира нови и нови причини да стане да тренира. Ние можем да направим същото. Ето как: 

Преосмислете целите си

Често си поставяме прекалено амбициозни цели, несъвместими с начина ни на живот. “Ще тренирам всеки ден”, “Ще спра всичко сладко”, “Ще тичам по 8 километра”. 

Когато целите са непостижими, ние бързо се обезкуражаваме, защото никой не обича да губи. Затова по-добре снижете целите си и продължете напред с по-малки крачки, отколкото изцяло да спирате. 

В поддържането на форма е важно и друго - да не се фиксирате в крайна цел, а тренировките да са просто едно от нещата, които правите през седмицата. Така неусетно ще постигнете най-важната цел - да сте в добра спортна форма и с тонизирано тяло. 

Теглете се всеки ден, за да опознаете тялото си

Обикновено треньорите съветват да не се теглите всеки ден, защото това може да ви обезкуражи. Все пак не сваляме по 3 килограма на тренировка. Ние обаче бихме ви посъветвали друго - теглете се всеки ден, по едно и също време, най-добре сутрин, и си записвайте теглото. 

Не предприемайте нови действия спрямо цифрата, а просто продължете с тренировките и храненето си както обичайно. 

В рамките на месец ще забележите как теглото се променя плавно, как варира, как му влияе месечния цикъл, изобщо - ще опознаете тялото си. И това ще ви държи мотивирани да не спирате да го поддържате в добра форма. 

Сменете спорта

Някак си сме научени, че като се захванеш с един спорт, трябв да го практикуваш едва ли не завинаги. Да, това е така, ако имате амбиции да се развивате професионално в този спорт. Ако спортувате за здраве и тонус, спокойно можете да сменяте спортовете, дори и в една седмица. 

По-важно е да си осигурите 2 или 3 пъти седмично активна тренировка, отколкото тя да е точно спининг или точно фитнес. 

По-добре малко, отколкото нищо

Не е нужно да прекарвате часове наред в залата. Една кратка 30-минутна тренировка у дома е много по-добре от една неслучила се двучасова тренировка във фитнеса. 

Вярваме във вас!