Shutterstock 214480216 Min

3 спорта на открито, с които с лекота да поддържаме форма

29.05.2023 12:00 1 0

Кой се нуждае от фитнес зала, когато навън го чакат въздух и красива природа? С настъпването на топлите дни все повече хора се преориентират към трениране на открито. Упражненията, изпълнявани на въздух, имат по-благоприятен ефект върху кръвното налягане и настроението, отколкото упражненията на закрито. Стресът се освобождава в рамките на минути след излизане сред природата, а ефектът от тренировките не отстъпва на този от кардио уредите и тежестите. Казано по-просто, времето, прекарано навън, е полезно за вас!

В следващите редове ще разгледаме три приятни спорта на открито, които без съмнение ще подобрят вашето здраве, психическо състояние и физическа форма.

🚲 Каране на колело

Колоезденето носи много ползи както за ума, така и за тялото. То предлага великолепна тренировка за долната част на тялото, натоварвайки бедрата и прасците. Освен това ще ви помогне да включите кардио в ежедневието си, с което осезаемо ще подобрите здравето на сърдечно-съдовата система.

Карането на колело не натоварва прекалено ставите, което го прави добър вариант за хора с болки в крайниците или наранявания. Въртенето на педали, докато поддържате баланс и управлявате колелото, се грижи за развитие и подобряване на координацията.  

Разходката с велосипед е чудесна и за вашето психично здраве. Колоезденето може да облекчи стреса и да повиши настроението, освен това е чудесна възможност да излезете навън със семейство и приятели.

🏊 Плуване

Плуването е друго страхотно упражнение с ниско натоварване на ставите, позволяващо на хора, възстановяващи се от травми, да останат във форма. 

Водата осигурява съпротивление 10 пъти по-голямо от това на въздуха, което увеличава натоварването върху мускулите, повдига тонуса, разтяга крайниците и по този начин влияе на гъвкавостта. 

Плуването помага да се отпуснете и да се освободите от стреса. Ритмичните движения и дишането действат медитативно и осигуряват множество ползи за психичното равновесие.

Плуване може да практикувате целогодишно, като през лятото ви съветваме да не пропускате морето. Морската вода има антибактериално действие и много добре почиства кожата и малки наранявания.Тонизиращото действие на солената вода се крие в наличието на много минерали и витамини, които са почти идентични с тези в  кръвната плазма.

🧗‍♀️Хайкинг (активно ходене сред природата)

Хайкинг може да се прави както в парка, така и на всяко друго място извън града. Обикновено представлява разходка с умерено темпо, която тонизира долната част на тялото и кръста. Ако използвате щеки или друг вид опорни пръчки, тогава ще натоварите и изваете и горните крайници. 

Хайкингът е чудесна възможност за кардио тренировка. Ходенето поддържа сърцето здраво и повишава плътността на костите, което е от съществено значение за хора над 40 години.

Чувствате се преуморени и изгубили свежата си мисъл? Ходенето сред природата ще подобри творческото мислене и умението да решавате проблеми в движение. Докато вървите по природните пътеки, ще чувате птичи песни, ромон от близка рекичка, шумът на вълните или повеят в дърветата. Всичко това ще се отрази благотворно на душата ви.  

Запасете се с подходяща екипировка, напълнете шишето с вода и излезте навън. Спортът на открито ще повлияе отлично не само на сърцето и мускулатурата, но и ще ви помогне да преодолеете стреса и безсънието.  Природата е най-естествената среда за движение и телата ни винаги ще я предпочитат.