Shutterstock 674508856 Min

Приключения в бързата вода – адреналин на високо ниво

08.05.2023 12:00 2 0

Българската природа дава прекрасни места за практикуване на рафтинг – река Струма е най-популярното трасе на Балканския полуостров.

Водата – този толкова ценен ресурс на природата, без който животът просто не е възможен. Да живеем, заобиколени от вода, е истинска благодат. Жизненоважна за здравето, водата може да носи и голяма доза емоции с адреналин. Има различни водни спортове, но рафтингът е особено динамичен сред тях и те кара всичко в теб да забушува.  

Представлява спускане с лодка по буйни реки

 Преди около 50-ина години рафтингът набира популярност като екстремен спорт. След това се превръща просто в спорт (дори и като олимпийска дисциплина) и с годините интересът към него нараства значително.  

Най-важното при рафтинга е екипната работа, особено в надуваемата лодка, която лесно може да се преобърне. Но ако ти и съотборниците ти се стараете с гребането, ще излезете победители в съревнованието с водата. Не и сухи, но това няма чак такова значение.  

Спускането по буйни води е чудесен начин за създаване на нови емоции, спомени с приятели или с колеги. Със сигурност след това ще има за какво да си говорите, а и ще действате още по-добре като екип. И не забравяй да си направите снимки, селфита и сторита.  

Въобще не е необходимо да имаш опит в гребането, за да се качиш на лодката. Нужно е само малко проучване, запазване на ден и час и да се пуснеш смело. Най-хубавото е, че България ни дава освен красива природа, и прекрасни места за практикуване на водния спорт.  

Не е пресилено да се каже, че най-добрите условия на целия Балкански полуостров са на река Струма, в района на Кресненското дефиле. Затова именно натам трябва да тръгнеш, ако искаш директно да скочиш в дълбокото и да бъде наистина запомнящо се.  

Именно по поречието на Струма е най-дългото трасе у нас, което е цели 12 километра през пролетта, когато от топенето на снеговете и ледовете реката е по-пълноводна от всякога. През лятото километрите намаляват до осем, но пак – това са си 8 км. чист адреналин! Измерено във време, приключението е около час и половина-два. 

Сезонът започва през март и продължава до ноември, а най-подходящото време, от което да се възползваш, е от края на април до юни. 

Огледай се добре, преди да се качиш на лодката, защото гледката наоколо със сигурност ще си заслужава. Пейзажите в Кресненското дефиле са повече от живописни, но докато се бориш с течението на Струма, нямаш много време да гледаш наляво-надясно. След като стигнеш до крайната точка, може да завършиш деня и с кратка разходка наоколо.  

Река Струма е най-популярното, но далеч не е единственото място, на което се практикува рафтинг у нас. Река Искър също има трасе от 10 километра, което обаче е достатъчно пълноводно само от края на април до юни. Спусканията по река Арда и маршрутите пък зависят от пълноводието ѝ, с което си гарантираш преживяване, което със сигурност ще бъде един път. 

Извън страната също има подходящи местенца – Гърция, Турция, Албания, Словения, Черна гора. Ако пък мислиш още по-надалеч и имаш възможност, може да помечтаеш и планираш спускане по реките Колорадо, Замбези, Отава или свещената Ганг.