Screenshot 2025 02 03 141854 (1)
Как правилно да четем етикетите на храните?

Когато видим дадена храна, инстинктивно ни се иска да я категоризираме като полезна или вредна за нашето здраве. Истината е, че дали една храна е полезна за нас зависи от множество фактори. Докато има ситуации, в които можем да категоризираме дадена храна като 100% вредна или 100% полезна, то в повечето случаи това зависи от контекста, в който я разглеждаме. Затова предлагам да разглеждаме храните като подходящи и неподходящи за здравето ни на база различния състав на храната. Киселото мляко, въпреки наличието на множество полезни бактерии и отличен амино-киселинен профил, би било много неподходящ избор за човек с лактозна непоносимост. В ситуация на хипогликемия (ниска кръвна захар), малко шоколад би бил отлична опция, за да се съвземем. Въпреки комбинацията от високо съдържание на фибри, протеин, витамини и минерали, ядките не биха били много добра опция за човек, който опитва да свали голямо количество килограми и има малко калории на разположение.

03.02.2025 12:00 0 0
Генади Генадиев
Dry January: 5 причини да стартирате годината на трезво

Генади Генадиев – фитнес инструктор и нутриционист, съветва за добрата хидратация

Започнали сте годината с обещание към себе си да работите за по-доброто си здраве и за повече енергия в ежедневието? Отлично! Идеалното време да предприемете конкретни стъпки в тази посока е тъкмо януари. Какво ще кажете да започнете годината на трезво?
Dry January е инициативата, която ни предизвиква да се въздържаме от алкохола през първия месец на годината. Започнала във Великобритания, идеята набира популярност в цял свят като начин за детоксикация, подобряване на здравето и изграждане на по-здравословни навици.
Спираме се на пет основателни причини защо да намалите и дори да прекратите консумацията на алкохол през януари и как добрата хидратация може да помогне за постигането на заветната цел.

22.01.2025 12:00 1 1