1 (3)

Захарта, отрова или панацея

13.01.2025 12:00 1 0

Попитайте 100 човека как да се отървем от излишните килограми и един от най-честите отговори ще бъде, че трябва да спрем сладкото. Не само това, но много хора пишат книги, в които обясняват как захарта като цяло следва да бъде избягвана, защото води до пристрастяване и тези малки бели кристали са в основата на някои от най-сериозните заболявания. Дали това е така и трябва ли да спираш захарта ако искаш да водиш по-здравословен начин на живот ще разгледаме в тази статия.

Води ли до пристрастяване захарта? Въпреки наличието на проучвания, които сочат, че захарта е пристрастяваща, нека всеки направим един бърз тест. Вземи си пакет чиста бяла захар и започни да ядеш директно от него. Колко лъжици можеш да изядеш? Обзалагам се, че още с първата ще ти стане силно неприятно и ще ме намразиш задето те накарах да направиш този експеримент. Колкото и да е семпъл този опит изцяло опровергава тезата, че захарта е пристрастяваща, тъй като никому не би било приятно да яде чиста бяла захар. Картинката обаче придобива нов облик, ако комбинираме захарта с други съставки и подсилим вкуса.  Тогава именно наситеният приятен вкус стимулира синтеза на допамин в мозъка и предизвиква желание за още. Така можем да направим извода, че не захарта в частност е пристрастяваща, а комбинацията от вещества в десертите, които предизвикват силния наситен вкус. Повечето сушени плодове имат също толкова (а понякога и повече) захар, колкото и най-популярните десерти, но не познавам хора, които да са пристрастени към стафиди например. Имайки това предвид смело можем да твърдим, че изказването, че захарта е пристрастяваща е просто мит.

Технически винаги когато консумираме въглехидрати консумираме и захар. Всеки вид въглехидрат се разпада до глюкоза, в това число и захарта. Разликата е в процеса на усвояване. Някои прости въглехидрати се разграждат още докато дъвчем, докато други преминават доста по дълъг процес, но и в двата случая, се разпадат до едни и същи вещества. Това може да ни накара да се замислим дали захарта е вредна изобщо. Преди да отговорим на този въпрос трябва да споменем и темата за гликемичния индекс, който цели да класифицира храните като такива, които водят до високо ниво на захар в кръвта (т.нар. спайкове на кръвната захар) и такива, които водят до ниско увеличение на кръвната захар. Въпреки че звучи доста интересно редица проучвания тотално опровергават значимостта на гликемичният индекс поради следните причини:

  • - Гликемичният индекс е пряко зависим от здравето на човека в частност. Тоест една храна може да има висок ГИ при човек с влошени здравни показатели и умерен ГИ при човек с добри здравни маркери. (Източник)
  • - Гликемичният индекс може значително да варира в зависимост от комбинацията на храните в контекста на смесено ястие. (Източник)
  • - Диета с висок гликемичен индекс води до същите резултати от гледна точка на горене на мазнини както и диета с нисък гликемичен индекс. (Източник)
  • - Поради голямата важност на кръвната захар нивата ѝ са стриктно регулирани и поддържаме сравнително константно ниво на кръвна захар от около 4 гр. Във всеки момент. (Източник)
  • Тогава какво води до тези прословути пикове и спадове в нивата на кръвна захар, от които толкова се притесняваме. Отговорът е прост, а именно измервателна грешка. Уредите, които показват големи вълнения в нивата на кръвна захар често са неточни и при лабораторни условия тези пикове и спадове са далеч по-малки отколкото масово се твърди.
  • В крайна сметка вредна ли е захарта? Въпреки че статията показава, защо захарта не е вредна, е важно да отбележим, че консумацията на сладки храни в най-добрия случай е неутрална, защото ни дава празни калории и е лесно да прекалим със сладкото, което да доведе до прекалено висок калориен прием и складиране на излишни подкожни мазнини. От своя страна сладките храни са доста бедни на витамини и минерали, което при висока консумация може да доведе до дефицит на важни микроелементи. Ако целта ти е да гориш мазнини, то спирането на захарта няма да доведе до дълготрайни резултати, защото сама по себе си няма уникален механизъм, чрез който да ни кара да складираме повече мазнини. В заключение, ако си набавяме достатъчно витамини и минерали, макронутриенти и не прекаляваме с калорийния си прием, нещо сладко няма да се отрази негативно на фигурата ни.