Shutterstock 1691023018 Min

5 нови хобита, с които да запълваш времето си

07.12.2022 12:00 12 0

Стоенето вкъщи през последните 2 години се превърна в обичайното ни занимание. Ако в началото беше малко плашещо, после леко досадно, сега като че ли все повече го предпочитаме. Но как можем да запълваме свободното си време пълноценно?

Помагаме за тази задача с няколко идеи – през сериозни и ориентирани към кариерата ти до такива, които са си просто за кеф, но въпреки това развиват и други умения, освен таланта да лежиш елегантно на дивана. 

Започни да учиш език 

От колко време се каниш да се захванеш с уроци по испански, за да си наясно какво си говорят в „Наркос“ без субтитри?  ОК, може и да не сме уцелили подбудите ти, но не сме ли прави, че ти се е искало да научиш някой нов език? Можеш да използваш апликации или онлайн уроци с учител - сега е толкова лесно!  

Или подреждай пъзел 

Забравили сме удоволствието от постепенното сглобяване на картината парче по парче. Просто така, само заради удоволствието от откриването на правилните части. Пъзелите отдавна не са само за деца. Вече могат да се намерят истински произведения на изкуството, превърнати в 100, 200 или 1000 части, които чакат теб и свободното ти време да им се посветиш.  

А защо не калиграфия? 

Да овладееш изкусното писане на ръка може на пръв поглед да изглежда безполезно, но има едно наистина ненадминато качество – помага при тревожност и те вкарва в състояние, близо до медитацията.  

Ако не знаеш откъде да започнеш, ето предложение: в повечето магазини за художествени материали има не само калиграфски маркери, но и цели комплекти с различни накрайници и перца, с които можеш спокойно да започнеш упражненията си (проверихме, не са никак скъпи).  

Оригами  

Подобно на калиграфията, древното японско изкуство да създаваш фигури от хартия без лепило и ножици също може да е терапевтично (иначе едва ли щеше да оцелее хиляда години). За да започнеш, ти трябват няколко прости неща – хартия (във всякакви цветове), линия, молив и, евентуално, малко лепило. В интернет отново е пълно с всякакви безплатни видео уроци, но ние попаднахме и на симпатичния сайт origami.guide, където можеш да избираш между различни нива на трудност и фигурки, които ти допадат, като всичко е обяснено стъпка по стъпка със снимки. Звучи лесно, но едва ли се усеща така, когато хартията започне да шава в ръцете ти.   

Астрономия 
Да изучаваш дебрите на Вселената от хола си може да звучи романтично, но ако има нещо хубаво на интернета, то е, че го прави напълно възможно. Ето няколко идеи как да навлезеш в тази тъмна материя: подкастите на НАСА например разказват някои тайни от Космоса от първо лице, при това по най-различни теми като Марс или цял епизод, посветен на Слънцето.   

Е, това е – остава само да спреш да гледаш на този период на изолация като на проклятие и да уловиш възможността да имаш ново хоби, която ти се предлага.