Shutterstock 1624408393 Min

Полифенолите - малко познатият помощник в тренировките

23.06.2022 12:00 8 0

Поддържането на добра физическа форма, перфектно здраве, сила и енергичност идва с цената на някои усилия. Първото необходимо условие на всеки почитател на здравословния начин на живот е желязна дисциплина, а второто е солидна доза търпение, защото резултатите от фитнеса и упражненията не идват веднага.

Последна, но не и по важност, е правилната диета.

Интернет веднага ще ти даде куп предложения за най-разнообразни диети, но почти всички препоръчват обилен прием на зеленчуци, особено салати и зеленолистни. Те са нискокалорични, съдържат витамини и желязо, но и още един почти чудодеен елемент – полифенолите.

Те служат като защита, която предпазва растенията от интензивната слънчева светлина, вятъра и дъжда. С други думи, полифенолите запазват целостта и хранителните качества на продуктите, които се озовават в пазарската ти количка. Изследванията показват, че хората, които консумират около 650 милиграма полифеноли дневно, са с по-добро здраве, по-предпазени са от диабет и сърдечно-съдови заболявания и дори от рак.

Тези вещества са имунната система на растенията, но веднъж попаднали в организма ти, те започват да работят и в полза на твоята собствена имунна система. Консумацията на продукти, богати на полифеноли, е мощна превенция срещу сърдечно-съдови заболявания, диабет и затлъстяване.

Полифенолите подобряват и синтеза на хранителните вещества в тялото и поддържа мозъка в кондиция. И дори не е необходимо да минаваш на тежка диета, която съдържа само маруля и спанак!

Полифеноли има и в червеното вино, тъмния шоколад и чая (около 600 милиграма на 100 грама).

В най-чист вид те могат да бъдат открити и в билки като мента, лайка и маточина, както и в подправки като куркума и шафран, в които има около 100 милиграма полифеноли на 100 грама подправка. Сред другите им полезни функции е силното им антиоксидантно действие и неутрализирането на свободните радикали, които са вредни за тялото ти и носят риск от сериозни заболявания.

Полифенолите имат огромен ефект и върху възпалителните процеси и не е трудно да забележиш, че хората на балансирана диета почти не страдат от тях.

В наши дни на човека са известни около 8000 техни разновидности, които можем да категоризираме в четири основни групи. Най-много са полифенолите от семейството на флавоноидите, които са около 60 на сто от всички познати ни полифеноли. Ще ги откриеш в ябълките, лука и червеното зеле. В глава червен лук, например, има 168 милиграма полифеноли.

Фенолните киселини са около 30 процента и се намират в зеленолистните зеленчуци, марулите, ядките и семена като чия и сусам. Полифенолите, наречени амиди, срещаме в лютите чушки и черния пипер.

Когато замениш вредните храни с богати на полифеноли продукти, ще постигнеш по-висока издръжливост в залата, а ефектът върху здравето ти ще бъде осезаемо. Още по-добрата новина е, че в България се радваме от изобилие на родни храни, които ти гарантират полезна и разнообразна диета.

Полифенолите работят ефективно и срещу остеопорозата.

Това е заболяване, което се характеризира с нарушения в костната система, затова ако искаш да гориш калории и/ или да трупаш повече мускулна маса, е задължително да се погрижиш за здравето на костите си. Именно полифенолите са достъпен и лесен начин да държиш остеопорозата надалеч и в същото време да си енергичен и свеж и в залата, и извън нея.

Разбира се, ако се колебаеш за диетата си, винаги можеш да се обърнеш и към специалист диетолог, който да те насочи към оптималните за теб продукти. На бас обаче, че голяма част от храните, които той ще ти препоръча, ще са богати на полифеноли. Чудиш ли се защо диетолозите съветват да използваш зехтин, а не други мазнини? Причината е, че той е и нискокалоричен, но и богат на полезни вещества, включително и полифеноли.

Затова с промяната само на няколко навика в кухнята и в диетата полифенолите се превръщат в съвършения партньор на твоето здраве. А изобилието от плодове, зеленчуци и апетитни подправки освен полезно, е и вкусно.

Колкото до чашата вино и черния шоколад – консумирай с удоволствие и мярка. :)

Източници:

https://www.webmd.com/diet/foods-high-in-polyphenols

https://utswmed.org/medblog/polyphenols/