Shutterstock 1452441101 Min

Да подсолим живота с щипка сол! Но каква – трапезна, морска или хималайска?

21.06.2022 12:00 7 0

Всеки от нас поне един път в живота си е чувал израза „на всяка манджа си мерудия“ по свой адрес. Няма смисъл да се самозаблуждаваш, че и ти не си…

Този израз е „стар като света“ и го знаем още от бабите, нищо че никой никога не е пояснявал каква точно е мерудия – магданоз ли, сминдух ли, нещо друго ли. И е факт, че вкусната манджа си има нужда от правилната мерудия, но има нужда и от… сол.

Страшна изненада е това, да. Но пък си е истина. Във всяко едно ястие слагаме неизменно сол, защото тя е задължителна.

С манджите е ясно - за да е по-вкусно, а при тялото – за да функционира правилно. Защото то има нужда от сол, дори да не обичаш да подсоляваш живота си с някоя и друга щипка.

И тук идва въпросът: защо въпросната сол е толкова необходима. Разбира се, има си логичен отговор, но първо да се върнем в часовете по химия и да си припомним от какво всъщност е съставена тя.

Натриев хлорид е верният отговор. И двете вещества се оказва, че са от доста голямо значение за организма на всеки човек. А набавянето им идва чрез солта.

Но тук идва и тънкият момент, че ако прекалиш с приема на сол – лошо. Ако не приемаш достатъчно количество – пак лошо. Тайната е в баланса.

Ако прекалиш със солта, това ще доведе до високо кръвно налягане, което пък увеличава риска от инсулт и различни сърдечни заболявания. Недостатъчният прием, от друга страна, те прави по-муден, летаргичен и крие също големи рискове за здравето.

И след като разбра, че солта е важна не само, защото с нея е по-вкусно, изниква въпроса: има значение каква сол консумирам и какви са разликите между видовете. Освен очевидните в текстурата и вкуса.

Трапезна сол

Това определено е най-разпространената сол, но и тази, преминала най-много обработка. Може и да е най-разпространената, но рафинираната сол може да не е най-добрият избор, защото тя е ситно смляна и при всички процеси на обработка, през които е преминала, са премахнати по-голямата част от минералите ѝ.

Заради ситното смилане солта лесно се слепва, което кара производителите ѝ да добавят антислепващи агенти, които правят посоляването възможно и лесно.

Много често трапезната сол е обогатена с йод, което всъщност е добре, защото по този начин си набавяш и него.

Морска сол

Точно като трапезната, морската сол съдържа предимно натриев хлорид, като добиването ѝ се извършва в специални солници чрез изпаряване на морска вода. Но от мястото ѝ на добиване зависи дали в нея ще има следи от минерали като желязо, калий и цинк. Все неща, от които тялото ти също има нужда.

Ако трябва да се сравни с трапезната сол, морската е много по-добра в това да понижава кръвното налягане и да предпазва бъбреците. А колкото по-тъмна е тя, толкова повече примеси и вещества има в нея.

Розова хималайска сол

Спокойно, розовият цвят не се дължи на изкуствено оцветяване, а е напълно естествен. Всъщност, розовата хималайска сол се добива в Пакистан, в близост до Хималаите.

Около 98% от съдържанието ѝ е калциев хлорид, като останалите проценти се запълват от калий, калций и магнезий. Именно заради наличието на тези минерали цветът и вкусът на хималайската сол се различават от тези на трапезната.

Според много хора, сред които най-често производители, хималайската сол има предимство пред всички останали, защото е най-чиста - не се преработва, а при добиването ѝ не се използват метални инструменти.

Кошерна и келтска сол

Всъщност, основната разлика между кошерната сол и трапезната е в големината на кристалите. Кошерната е доста по-едра, като е по-малко вероятно да съдържа антислепващи агенти и добавен йод.

Колкото до келтската сол – това всъщност е морска сол, добивана (най-вече) по бреговете на Бретан, Франция, което я прави и изключително популярна в страната. Тя е по-влажна, но в нея има минерали и по-малко съдържание на натриев хлорид в сравнение с трапезната сол например.

Използвани източници:

https://www.yahoo.com/lifestyle/pink-himalayan-salt-vs-sea-211315640.html 

https://www.healthline.com/nutrition/different-types-of-salt

https://www.medicalnewstoday.com/articles/315081#_noHeaderPrefixedContent

https://www.healthline.com/nutrition/pink-himalayan-salt#TOC_TITLE_HDR_4

https://www.foodrepublic.com/2018/07/30/a-handy-guide-to-the-many-different-types-of-salt/

https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/well-seasoned-how-salt-can-actually-be-good-for-you-771775.html