Shutterstock 433731769 Min

Как да разбереш, че ти липсват витамини?

13.06.2022 12:00 6 0

Витамините и минералите много често биват наричани микронутриенти, когато говорим за храна, защото съдържанието им не е кой знае колко голямо. Организмът на всеки човек също не се нужда е от кой знае колко големи количества от тях, но пък липсата им може да се окаже голям проблем.

Активно спортуващите хора знаят добре, че ключът към добрата физическа и психическа форма се крие в баланса. Защото за всичко истината е някъде по средата. Балансът е важен, защото така нито ще прекалиш с нещо, нито ще ти липсва нещо. От хранителни вещества до така важните, но често подценявани витамини.

Особеното при витамините е, че са органични и могат да бъдат разградени от топлина, въздух или някои киселини. Но колко важни могат да бъдат те за тялото ти? Отговорът е кратък и ясен – много! И то по-много начини.

Да вземем витамин C например. Освен че стимулира имунната система, което е и може би най-известното му предимство, витамин C помага на организма да усвои по-добре и приетото желязо.

Витамин D пък помага на тялото да абсорбира калций от храните, преминаващи през храносмилателния тракт, вместо да си го набавя от костите, което не е никак добре. И това са само два примера.

Да, важно е да приемаш различни витамини, за да може тялото ти да функционира правилно. А ако не го правиш, отново то – тялото, дава ясни знаци, че нещо не е както трябва. А тях е важно да разчиташ навреме.

Обърни внимание на устата

Ако често ти се случва да чуваш пукащ звук сякаш хрущял се чупи, докато отваряш широко устата си, може и да не означава, че остаряваш и просто всичко започва да пука. Или пък че не хидратацията ти куца, защото тя също може да е в основата на този звук. Не, всъщност това може да е признак за липсва на желязо или някой от витамините от група B.

Кървящите венци по време на миене на зъбите са нещо доста стряскащо. Но не е задължително да са признак за някое сериозно пародонтално заболяване. Всъщност, може просто да миеш зъбите си твърде грубо и по този начин да нараняваш венците.

Но може и да е в следствие на липса на витамин C. Той има важна роля за заздравяването на тъканите. Действа и като антиоксидант, който предотвратява увреждането на клетките. И понеже тялото не го произвежда по естествен начин, трябва да си набавяш витамин C чрез консумацията на плодове и зеленчуци.

Косата ти го говори

Косопадът може да бъде причинен от много фактори, които нямат общо с приема на витамини. Но пък някои от тях могат да спрат или да забавят косопада. Ниацин и биотин, които всъщност са витамин B3 и B7, са доста добър помощник в това начинание.

Пърхотът също е много досаден, като приемът на витамин B2, B3 и B6, както и цинк, може да окаже доста благоприятен ефект върху скалпа.

Хвърляй едно око и на зрението

Влошаването на зрението може е в резултата от много различни причини - от непрекъснатото стоене пред компютъра и телефона, от неползването на очила, предпазващи от синята светилна на екраните или просто като следствие от възрастта.

Особено отчетливо лошото зрение се усеща на свечеряване и когато вече е тъмно. Но няма страшно, защото витамините пак са на помощ. Важните в случая са A, C и E.

За да си ги набавиш, в менюто ти трябва да присъстват храни като сирене, яйца, риба, слънчогледово олио или семки, както и ядки като бадеми, фъстъци или пък фъстъчено масло.

Използвани източници:

https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-deficiency#3.-Bleeding-gums 

https://www.cleaneatingmag.com/clean-living/health-tips/7-signs-youre-missing-some-key-vitamins/ 

https://www.helpguide.org/harvard/vitamins-and-minerals.htm