Shutterstock 1773442406 Min

Витамините и водата в допълваща се комбинация

29.06.2022 11:00 7 0

Витамините от група В и витамин С са водоразградими и хидратацията е от основно значение за правилната им обработка от организма.

Витамините, така важни за доброто състояние на нашия организъм, са общо 14 на брой. 10 от тях обаче, имат нужда от вода, точно като теб, за да свършат добрата работа за телата и ума ни. Заради тази тяхна особеност, те се наричат водоразтворими. Останалите 4 (A, D, E и K) са мастноразтворими, тъй като тях трупаме като запаси в мастните тъкани.

Водоразтворимите витамини са осем от група В и витамин С. Плюсът при тях е, че е много трудно да се предозират, поради причината, че тялото ти лесно ги изхвърля с урината. Минусът – трябва да се набавят ежедневно, чрез разнообразно и балансирано хранене и много вода, тъй като те не се складират от организма.

Кои са тези толкова важни витамини и какво правят за телата ни?

Витамин В1 е основен „виновник“ храната, която приемаш, да ти дава енергия. Той се набавя лесно със свинско месо, бобови и зърнени култури, както и риба.

Витамин В2 помага на нервната и имунната система, храносмилането, зрението и произвеждането на червени кръвни телца. За да го поддържаш в оптимални нива, хапвай повече зелени зеленчуци, бадеми, орехи, фъстъци, риба, яйца, месо.

В3 дава прилив на енергия, а освен това има и разкрасителни свойства (може би ти е по-познат като ниацинамид от козметиката). С месото и рибата си го набавяш директно.

Витамин В5 също е по-познат на бюти гурутата – като пантотенова киселина, но го има и в почти всички храни, които консумираш ежедневно. Той превръща мазнините и захаридите в енергия и освен това гони стреса и спомага за произвеждането на нови клетки.

В6 пък те зарежда с енергия и участва в метаболизма на аминокиселините и в образуването на червени кръвни клетки. Отново, месото е храната, с която ще можеш да си го набавиш.

В7, познат като биотин (отново важен за красотата на твоите кожа, коса и нокти), подпомага нервната система и е част от основни метаболитни процеси, като усвояването на макронутриенти. Свинското, говеждото, сьомгата и яйцата са твоите съюзници в поддържането на добри нива от него.

Витамин В8 ни помага да се чувстваме добре както физически, така и психически. Добрите нива от това вещество се борят с депресия, паник атаки и безпокойство. Като основен елемент на клетъчните мембрани, той стимулира разграждането на мазнините, намалява нивата на кръвната захар и участва активно в синтеза и действието на редица хормони. Можеш да го набавиш лесно чрез множество продукти като яйца, мляко, черен дроб, цитруси, банани, житни култури и много други.

Поради факта, че е по-познат като фолиева киселина, витамин В9 погрешно е смятан за важен само за бременни и дами, които планират бременност. В действителност, той е от съществено значение за растежа на клетките, образуването на ДНК и метаболизма на аминокиселините. Липсата му може да доведе до анемия. Затова наблегни на зелени зеленчуци, бобови култури, домати и морски дарове.

Витамин В12 е с най-сложна химична структура, но хубавото е, че от него може да имаш запаси, особено ако имаш здрав черен дроб. Той стимулира мозъчната дейност и те зарежда с енергия. Освен това изгражда червени кръвни клетки, подпомага нервната и имунната система и производството на ДНК. Лошата новина в случая е за веганите – В12 се съдържа само в животинските продукти. Ако и твоят случай е такъв, хубаво е да си го набавяш по друг начин – напр. чрез хранителни добавки и защо не като напитка с добавка В12 (например Devin Mineral & Vitamins).

Завършваме с най-популярния и един от най-важните – витамин С! Това жизненоважно вещество пази клетките ти от оксидативния стрес, а теб – от този на ежедневието. Имунната система разчита на него за възстановителните процеси. Прави кръвоносните съдове по-еластични и може да има кръвоспиращ ефект. Освен това синтезира колагена, който поддържа кожата млада и красива, и затова е особено популярен като съставка в козметичните продукти. Най-лесно можеш да си го набавиш с прием на много плодове и зеленчуци.

След като вече знаеш кои са тези така важни за твоя организъм витамини, остава само да направиш каквото зависи от теб, за да си ги набавиш. И не забравяй – както за теб, така и за тях, водата е жизненоважна!