Shutterstock 1732284454 Min

Хашимото - какво да хапвам, помощ

04.07.2022 10:00 9 1

Aвтоимунно заболяване? Хашимото? Но това звучи ужасно, казваш си ти! Познато е и като Тиреоидит на Хашимото и колкото и сложно и опасно да ти звучи, трябва да те успокоим – състоянието е напълно контролируемо и не застрашава здравето, камо ли живота ти

Хашимото често се развива тихо и подмолно и е трудно да го забележиш.

Отначало се забелязват умора, отпадналост и раздразнение, но също така лоша перисталтика, запек и леко напълняване без конкретни причини. Причината е нарушение в синтеза на хормоните, които щитовидната жлеза произвежда – тироксин и трийодтиронин. Именно те отговарят за обмяната на веществата, а синдромът на Хашимото пречи сериозно на функцията им.

С напредване на времето при синдрома се наблюдава силна раздразнителност, рязка смяна на настроенията, но симптомите понякога биха могли да прераснат в панически атаки, депресия, твърде лабилни изблици на силна емоционалност и нарушения в съня.

Към тях се прибавят и физически показатели като косопад, постоянна умора, косопад и слаби нокти и сериозно увеличение на теглото. Да, всичко това се дължи на хормоналния дисбаланс и на нарушената функция на щитовидната жлеза. Но определен начин на хранене, диета и навици могат сериозно да подобрят състоянието на хората със синдром на Хашимото, сочи изследване на изданието Healthline.

Да, това е добрата новина – няма място за притеснение, а сред препоръчаните режими и храни са някои вкусни и апетитни предложения.

Както посочват от Healthline, ако човек с Хашимото се храни правилно, той дори елиминира нуждата от прием на допълнителни добавки и хормони. Ключът, както казахме вече, е в баланса. И в идеята, че няма забранени храни, дори така любимия шоколад или пикантно френско сирене, стига количеството да е напълно съобразно с твоите нужди. Но, напомняй си, наистина говорим за парче шоколад или сирене, а не за цял пакет.

Какъв обаче да е основният хранителен план, който да следваш? Ето няколко идеи:

Палео диета

Палео – звучи ти толкова екзотично, а всъщност ни връща към корените ни на простичко хранене с малко и естествени продукти, без сложни технологии на приготвяне и без храна, която идва в убийствено шарени опаковки. Палео не е метод за отслабване, а начин да поддържаш добро здраве и то лесно и даже неусетно.

Режимът до голяма степен елиминира хлебните изделия, млечните продукти и захарните изделия. Причината е, че те не са били част от храната на нашите наистина далечни предци и че е необходимо много движение и физическа активност, за да бъдат изразходени калориите от подобни продукти. Идеята на палео режима е да се завърнеш към един наистина примитивен начин на хранене, който включва месо, зеленчуци, ядки и много малко мазнини.

От своя страна тези храни съдържат високо съдържание на йод, особено ядките, затова предотвратяват нежелани изменения в щитовидната жлеза и поддържат хормоналните нива в норма. Освен това палео диетата изключва прекомерната употреба на сол и подправки, което допълнително засилва обмяната на веществата и пази щитовидната жлеза от претоварване.

Веган режим

О, да, на всяка крачка вече те съветват да станеш веган, само защото… е модерно. Само че ако имаш Хашимото, можеш да обмислиш веган режима като полезен за теб. Това не означава тотално да забравиш за някоя сочна пържола, вкусна риба на скара или чаша мляко, но не е лошо да пробваш да избягваш животински храни колкото се може повече.

Първо, че немалко от селскостопанските животни приемат разнообразен набор от хормони, който преминава в месото и в млякото им. Но както посочва проучване на Healthline, над 75 на сто от жените с Хашимото показват, че тялото им не усвоява добре лактоза.

Затова ограничаването и/ или пълното спиране приема на месо и млечни продукти би могъл да облекчи и дори напълно да елиминира неприятните симптоми на тиреоидитния синдром. Допълнителен плюс би могъл да е редуциране на теглото, кръвната захар и кръвното налягане, което винаги е добре дошло.

„Цветна“ диета

Не искаш да се ограничаваш? Не искаш да се отказваш от нищо апетитно, въпреки Хашимото? Този режим е за теб! Той следва един шантав, но наистина ефикасен принцип – че храната трябва да е цветна, за да ти носи ползи. И колкото е по-шарена чинията – толкова по-полезно, особено за щитовидната жлеза.

Изданието Medical News Today препоръчва микс, който включва изобилие от зелении – спанак, броколи, кейл, маруля, зелена салата, авокадо. Към тях може да се прибави разумна доза „розово“ – пилешко, сьомга, скариди, риба с розово месо. Добре дошли са и „шарении“ – моркови, цвекло, чушки във всякакъв цвят, портокали и банани.

С подобен набор от храни никой няма да изпита необходимост от нещо вредно и неподходящо, защото няма нищо по-вкусно от комбинация между порция протеини под формата на пиле или риба, съчетано с умело приготвена салата или броколи на пара. За десерт – плод по избор.

А витамини, който не яде…

Да, Хашимото се обвързва с дефицит на витамин B, D и селен. Според Medical News Today, от 218 респонденти, най-малко 85 на сто показват дефицит на витамин D. Предполага се, че същият процент показват и дефицит на витамин B и селен.

Затова е важно ако имаш Хашимото, да приемаш богати на тези съставки храни като сьомга, риба тон, сардини, орехи, бразилски орехи, слънчоглед, бадеми. Ако нямаш изрични препоръки да ги избягваш, яйцата също са чудесна добавка към всеки здравословен режим на хранене.

И така Синдромът на Хашимото далеч не звучи толкова застрашаващо, колкото е на пръв поглед. Особено над прекрасна чиния сьомга със зеленчукова гарнитура.

Източници:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321197#nutrients-for-hypothyroidism 

https://www.healthline.com/nutrition/hashimoto-diet#diet-tips