Shutterstock 1670808730

Кои са приятелите на черния ти дроб и защо е добре да ги познаваш

02.03.2022 09:00 40 0

В забързаното ежедневие, често забравяш да се храниш или хапваш нещо набързо. Не пиеш достатъчно вода. Този стресов режим вреди на един от най-важните органи в тялото ти – черният дроб. Разбери повече кои храни и напитки са идеални помощници на черния дроб, за да работи лесно и на пълни обороти

Сигурно си чувал, че именно черния дроб е определян като лабораторията на твоето тяло. Той е и най-големият вътрешен орган, а тежестта му може да достигне до 3 кг. Черният дроб е зает да провежда почти всички метаболитни процеси в организма – управлява хормоналния баланс, съхранява желязото, помага на имунната система да се справя с инфекциите, както и регулира съсирването на кръвта.

Една от най-важните му задачи обаче е тази да произвежда жлъчен сок, който да разгражда мазнините във водно съдържание. Освен това благодарение на този орган успяваш да разградиш и токсините и след това да ги изхвърлиш от организма си.

В забързаното ежедневие обаче понякога не се замисляш за тези процеси, особено когато усетиш неистов глад, а часовникът показва само 20 от оставащите минути за обедна почивка. Затова ядеш бързо, на крак и каквото ти попадне, за да се чувстваш сит до вечеря.

Ако превърнеш този сценарий в ежедневие, знай, че на черния ти дроб хич няма да му допадне, а оттам страда и цялото тяло.

Токсините, които ще се натрупат, рано или късно ще се отразят и на здравословното ти състояние, тъй като органът, който отговаря за неутрализирането им, ще бъде твърде затруднен да се бори с тях. Но има начин да му помогнеш и то без много усилия.

Храните, богати на фибри са идеалният помощник на черния дроб, за да работи лесно и на пълни обороти. Благодарение на тях ти ще се чувстваш енергичен, в добра форма лек в тялото си.

Ето кои храни и напитки да включиш в дневното си меню, с които и ти, и черният ти дроб да сте в топ форма всеки ден:

Зеленолистни зеленчуци, броколи, боровинки

В зеленолистните зеленчуци като спанак, лапад, коприва, различни видове салати, има високо съдържание на антиоксиданти, които подпомагат работата на черния дроб. Те са лесни за консумация, тъй като можеш да ги похапваш както на салата или леко сотирани, но и в смутита и различни витаминозни напитки.

Броколите от своя страна могат да те предпазят от неалкохолна мастна болест на черния дроб. Опитай се да ги консумираш в компанията на други любими зеленчуци, приготвени на пара или запечени във фурната. С хубав сос и поръсени отгоре леко запечени ядки ще накрат тялото ти да затанцува от удоволствие.

Малките черни плодчета на боровинките съдържат полифеноли и много антиоксиданти. Предлагат се пресни и замразени, така че не е трудно да ги добавиш към дневното си меню под формата на лека закуска.

Вода, кафе, зелен чай

Подсладените, газираните и напитките с оцветители са може би най-лошият избор, който може да направиш за тялото си.

Да не говорим колко вредят именно на черния дроб, който се опитва да обработи всички химични вещества, така че да не ти вредят. Затова сега ти се опитай да си създадеш навик да пиеш вода през целия ден, а не само когато ожаднееш. Така ще помогнеш на работата на този така жизненоважен орган, вместо да му пречиш.

Има големи спорове по повод здравословния ефект на кафето. Някои казват, че е много вредно, други са на точно обратното мнение. Истината е, че черният дроб и черната напитка са добри приятели. Само 2 чаши кафе на ден могат да предпазят организма от увреждания, причинени от неправилен хранителен режим или алкохол. Но нека всичко е с мярка, разбира се. Ти най-добре знаеш как ти влияе кафето, така че внимавай.

И стигнахме до зеления чай, съдържащ катехин – антиоксидант, за който проучвания сочат, че може да те предпази от различни видове рак, включително и от този на черния дроб. За да приемаш по-голямо количество катехин обаче, е добре да пиеш чая топъл, а не студен.

Бадеми, билки и различни видове подправки

Ядките са страхотен начин да залъжеш глада си по здравословен начин. Изключително хранителни, те дават на организма полезни мазнини, витамини и куп други полезни вещества, включително и такива, от които черният ти дроб би се усмихнал от задоволство.

Ето защо бадемите например са супер източник на витамин Е, който предпазва този орган от мастна болест. Добре е да консумираш всички ядки сурови, за да извлечеш максимално полезните им вещества.

Някои билки и подправки също са супер полезни за черния ти дроб. Сред тях са риганът, градинският чай и розмарина. Тях може да използваш в салати, поръсени на филийка или във вкусни ястия, като паста например.