Shutterstock 1126190840

Съветите на доктора: Пиенето на вода има ключово значение за оптимално здраве по време на пандемия

05.02.2022 12:00 13 0

Не наблягай на други напитки, освен вода, когато си затворен вкъщи. Хидратацията, в комбинация с физически активности и правилно хранене, подобряват тонуса, когато останем вкъщи за по-дълго време.

В днешното време на социална дистанция е все по-трудно да запазим оптимално здравето и теглото си. Особено, ако сме под карантина, духът и тялото ни са изложени на сериозни изпитания. Въпреки това, трябва да се опитаме да не се поддаваме на негативните емоции и да се противопоставим на обездвижването. Важно е да организираме деня си по такъв начин, при който не забравяме за правилната хидратация, защото именно тя е в основата на добрата форма.

Убеди се сам в това твърдение. Специализантът по ендокринология и болести на обмяната в УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“, д-р Райна Стоянова, дава полезни съвети за ролята и значението на хидратацията в непривичните за нас условия.

Тонус вкъщи – мисията възможна

Първата препоръка, когато си затворен вкъщи, е да не наблягаш на други напитки. Съвсем лесно и просто е да избереш пиенето на вода пред алтернативите и в моментите, когато изпитваш лек глад. Жаждата и гладът често са бъркани, особено в настоящото ежедневие на повишен стрес. Хидратацията е и лечебна практика при дехидратация от повишен прием на алкохол, подсладени напитки и кафета.

Създай си навик

Трябва да знаеш, че правилната хидратация е въпрос на навик. Важно е индивидуално да намериш правилния подход. Според проучвания, пиенето на вода за жените е ежедневна рутина, докато мъжете разчитат по-скоро на външни стимули – приемат вода, докато се хранят. Затова ако изградиш навик да пиеш достатъчно вода, организмът сам ще те подсети, че е време за следващата чаша.

Как ще ти помогне хидратацията?

Пиенето на вода играе ключова роля в поддържането на водния баланс в организма. Особено сутрин, след като тялото е загубило част от енергията и течностите по време на сън, е хубаво да започнеш с изпиването на чаша вода.

Водата допринася за жизненоважни процеси. Подобрява храносмилането, регулира телесната температура, допринася за изгарянето на мазнините и за моделирането на мускулите. Благоприятства правилния обмен на хранителни вещества, пренасянето на кислород до клетките, както и транспорта на хормони и ензими. Така също и пречиства организма. Всичко това се отразява позитивно на здравето, психиката и външния ни вид.

Какво е нужното количество на ден?

Организмът ти може да усвои около 120 мл. вода за 10 минути. Ето защо няма полза да пиеш по много вода наведнъж, а по-скоро често, на малки глътки, като водата е със стайна температура. Изследвания показват, че приемът на вода в едно денонощие е препоръчително да бъде между 2 500 и 3 000 мл., тъй като близо половината се губи чрез отделителната система, кожата и дишането.

Здравословно хранене и физическа активност

При храненето основните препоръки остават избягването на „бързите“ храни и пърженото. Хубаво е да наблягаме на прясната и домашно приготвена храна, свежите плодове и зеленчуци, супите, смутитата. Физическата активност също е много важна за добър тонус, докато сме затворени. Дори и вкъщи, има много опции за спорт и различни физически активности, според предпочитанията и интересите.

Ако си се запознал със съветите на д-р Райна Стоянова и решиш да ги спазваш, отиди в магазина да се снабдиш с водата, която импонира най-добре на твоите предпочитания. Изборът е голям и ще се справиш лесно с него.

Ако обаче по някаква причина не харесваш чистия вкус на водата, имаш алтернативна възможност, която е три в едно - българска натурална минерална вода от непокътната природа на Девин; обогатена с микроелементи и витамини от група B, цинк и селен за добър имунитет и отлично настроение в ежедневието; с избор на четири освежаващи плодови вкуса (Ягода & Мента, Череша & Роза, Кокос & Ананас, Тропическа Праскова). Смело може да опиташ тези нови предложения, които ще те хидратират напълно и здравословно, като заместят моментната нужда от нещо сладко и изкушаващо за хапване.

__

Д-р Райна Стоянова е специализант по ендокринология и болести на обмяната в Клиниката по ендокринология и болести на обмяната за лечение на метаболитни нарушения (КЕБОЛМН) при УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“ и докторант по Хранене и диететика към Медицинския университет в София. Член е на Българското дружество по Хранене и диететика, Българското дружество по парентерално и ентерално хранене (BULSPEN), Българското дружество по Ендокринология, Американската асоциация по парентерално и ентерално хранене, Европейската асоциация по кардиология, Международната асоциация по затлъстяване (TOS), Международната асоциация по спортно хранене (ISSN) и Българската фитнес асоциация (BFS).