Shutterstock 1542745457

Как да поддържаме имунитета си в топ форма през зимата срещу вируси и бактерии

05.02.2022 12:00 9 0

Хидратация, пълноценно хранене, минерали и витамини, физическа активност – погрижи се за имунната си система със средствата, които природата ни предоставя

Верният пазител

Знаеш ли кой е най-верният страж, който брани организма ти от опасните, но невидими с просто око външни врагове? Това е имунната ти система! Да, тя дежури 24 часа дневно, 7 дни седмично, чрез система от защитни механизми, за да те предпази от постоянните външни влияния.

Човешкият имунитет е добре организирана мрежа от клетки, разнообразни молекули, тъкани и органи, които работят в изумителен синхрон при поява на заплаха от нежелани „нашественици” - бактерии, гъбички, вируси, паразити и токсини. При нормално функциониране имунната система разпознава безпогрешно своите от чуждите клетки.

Все пак, болестотворните микроорганизми навлизат в тялото по най-различни пътища. Тогава организмът активира своите скрити „оръжия“ - химични, физични и биологични бариерни механизми, вкл. лигавиците, кожата и ресничестите клетки в дихателните пътища, за да отблъсне натрапниците (микробите) извън тялото ти.

Видове имунна защита

Освен всичко казано дотук, имунитетът ти може да бъде разделен на два основни вида – вроден и придобит. Първият реагира много бързо и се активира в рамките на няколко минути до часове. Казано с други думи, вродената имунна система е твоята първа линия на защита, твоят авангард от сили за „предно разполагане“.

Когато става въпрос за специфични болестотворни микроорганизми пък, макар и значително по-бавно (в рамките на няколко дни), се задейства придобитият имунитет, който със своята сила и ефикасност ще ти помогне да се пребориш с болестите.

Как да разбереш, че с имунната система има проблем?

Просто трябва да следиш за признаци като прекалена сънливост, трудна концентрация, обриви по кожата, стомашно-чревни разстройства или увеличени лимфни възли, повишена телесна температура над 37°С. Наличието на само един от изброените симптоми следва да подейства като сигнална лампа и да се обърнеш към съответния специалист, за да се погрижиш за имунната си система.

Какви мерки да предприемеш, особено в зимния сезон?

Със средствата, които природата ни предоставя, може да подкрепиш имунната си система по натурален и напълно здравословен начин.

Формулата е проста – започни да се храниш разнообразно и да приемаш повече храни като джинджифил, чесън, бъз, кисело мляко, спанак, сладки картофи, броколи и диня, например. Това са храни, богати на вещества, способни да победят нарушителя на твоята неприкосновена територия.

В студения и неприветлив есенно-зимен сезон, когато вирусите взимат превес, може да си приготвяш един много силен антиоксидантен и антибактериален коктейл за здраве от цитрусов сок (портокал и лимон) с вода, куркума, джинджифил и черен пипер. Чесънът пък, е доказан природен пробиотик и пребиотик, който носи ползи за имунитета на организма и неговата сърдечно-съдова система. Консумацията му е препоръчителна в допълнение с храна, а не самостоятелно, защото дразни стомашната лигавица. Друг природен стимулант, който може да включиш в менюто си, е сиропът от черен бъз. Подпомагащ естествената функция на имунната система, този еликсир на природата оказва тонизиращо и общоукрепващо действие. Консумацията на кисело мляко също подпомага и укрепва имунната система, заради съдържанието на разнообразни минерали и витамини, от които тялото ти се нуждае. Ябълките. Да, те са „супер подкрепа“ за здравето и един от най-полезните видове плодове, които за щастие, виреят в изобилие у нас. Отличават се с богато съдържание на витамини, което стимулира имунната система, в допълнение към редица други полезни свойства за организма.

След всичко казано дотук за разнообразното хранене като препоръка за силна имунна защита, при първи симптоми режимът трябва да се олекоти до прием на много вода и течности в комбинация с плодове, зеленчуци, супи и други по-леки храни, които не затормозяват стомаха и черния дроб. Затова и често напомняме за правилото за поне 8 чаши вода на ден – хидратацията е много важен процес за имунната система.

Освен пълноценното хранене и нужните ти минерали и витамини, към тях е добре да включиш и физическо натоварване или спорт, както и повече време в разходки навън на слънце и чист въздух. Така ще се снабдяваш с естествени дози витамин D.

И все пак, скритият враг дебне на хоризонта

Каквото и да си говорим обаче, най-големият враг на имунитета, си остава хроничният стрес. Той често е обвит в рутината на ежедневието, а някои хора свикват с него и спират да го забелязват. Това съвсем не значи, че не съществува. Работейки постоянно, този вид стрес пречи на нормалната функция на имунната система, което води до значително по-чести боледувания и най-различни странични оплаквания.

Затова доброто психическо състояние ще помогне на тялото ти да се справя отлично с каквито и да е надвиснали над него заплахи. Ето и няколко предложения как да го постигнеш – смей се повече, движи се, общувай с приятели, а ако имаш проблеми, с които се справяш трудно сам – не се колебай да ги споделиш или да потърсиш помощ!