Умора, раздразнение и депресивност? Може би страдаш от дефицит на витамин В12 1

Умора, раздразнение и депресивност? Може би страдаш от дефицит на витамин В12

18.04.2022 13:30 6 0

Умствена и физическа умора, раздразнителност, некачествен сън, загуба на апетит – със сигурност в някакъв момент от живота ти си имал всички тези симптоми, обяснявайки си, че се дължат на прекомерен стрес и напрежение.
И може би до известна степен си прав, но представяш ли си как причината да стигаш до крайни психически състояния може да се дължи и на липсата на един витамин, отговорен за множество процеси в тялото, за които сигурно не подозираш.

Чувал ли си за В12?

Този витамин е с една от най-сложните молекулярни структури от всички останали и е изключително важен компонент за правилната функция на щитовидната жлеза, храносмилането, клетъчния метаболизъм, усвояването на храната и куп други процеси в организма ти.

В12 също е нужен за усвояването на желязо и производството на червените кръвни клетки, отговорни за транспортирането на кислород до жизненоважни органи и тъкани. Освен това той помага за здравината на костите, добрата работа на мозъка, предпазва сърцето, дава енергия и повишава доброто ти настроение.

Но как може да познаеш дали имаш някакъв дефицит на В12?

При повечето хора първият симптом, който се появява при недостиг на този важен витамин, е появата на умора, изявяваща се както във физическа, така и в умствена. Лекият дефицит може да причини анемия, депресия, тежък предменструален синдром, безсъние, загуба на апетит.

При средносрочния и дългосрочния дефицит вече са налице по-сериозни последствия, сред които слаба имунна система, нервност, проблеми с очите и някои тежки заболявания като обсесивно-компулсивно разстройство и увреждане на централната нервна система.

За жалост недостигът на витамин В12 е проблем, от който страда голяма част от населението в света. Някои от основните причини за трудното му усвояване са некачественият начин на живот, генетичните особености и неправилното храносмилане.

Не е вярно обаче, че този проблем се среща единствено и само при тези, които не консумират месо и други животински продукти. Дори при ежедневния им прием, това не винаги означава, че ще се усвоят правилно и нивата на витамина ще бъдат в норма. Процесът зависи от множество различни фактори и затова дефицитът на витамина е доста често срещан.

Тъй като организъм ти не може сам да произвежда В12, пътят му от храната до използването му от тялото ти е труден и сложен.

Нужната дневна доза, за да функционираш като по часовник, е около 2.4 микрограма, които можем да набавим както чрез определени храни, така и с водата Devin Mineral and Vitamins, тъй като тя съдържа 25 на сто от дневната ти доза витамин В12. С мекия си вкус и лек аромат от различните комбинации на плодове, мента, роза и кокос, ще се освежиш неусетно и ще вдигнеш тонуса си още с първата глътка.

За да се определи колко е най-удачния за теб прием на В12 обаче, с който да се регулира дефицитът му, е нужно да се направят определени изследвания. Никога самодозирането не е добър вариант и ако имаш някакви съмнения, по-добре се посъветвай със специалист преди да предприемаш каквито и да било действия.

Така хем ще бъдеш спокоен, че си в ръцете на някого, който разбира, хем ще регулираш нивата на витамина по най-добрия начин и без риск за здравето ти.

И не забравяй – по-малко стрес, движение, регулиран хранителен режим и хидратация са ключът към истинското здраве.

Затова се опитай да не приемаш живота твърде насериозно. Забавлявай се и бъди повече време с любимите си хора – едно истински универсално хапче за справяне с всякакви проблеми.