Shutterstock 440332747 Min

5 съвета за добра хидратация преди, по време и след спорт

07.06.2022 12:00 2 0

Създай навик за периодите, през които приемаш вода по време на тренировка - малко вода преди да започнеш разгряване, малко повече по време на самата тренировка и отново малко по време на разтяганията след нейния край.

Човешкото тяло се състои от 60% вода (при бебетата процентът е 75%). Ето защо пиенето на вода всеки ден е жизненоважно за нашето здраве. В зависимост от възрастта ни, активността ни, времето, нашите нужди варират в широки граници.

Само количеството вода, изпито на ден, не е достатъчно, за да се избегне дехидратация. Всяка активност, всяко движение ни кара да се обезводняваме, а това може да доведе до много сериозни последици. В зависимост от активностите, някои хода имат нужда от повече – спортистите например губят по-сериозни количества вода чрез потене и изразходване на енергия по време на тренировка или състезание. Затова хидратацията по време на спорт е жизненоважна и предлагаме няколко полезни съвета.

Да пием много вода, но колко точно?

Погледни една голяма бутилка вода и веднага ще разбереш какво количество на ден трябва да изпиваш – 1,5 л. е препоръчително количество вода за млад човек. Ако времето е горещо или спортуваш - добави още 1 л. Идеалният вариант е да разпределиш това количество на равни дози през целия ден, за да балансираш загубите на течности. Правилото е да се пие, преди да се ожаднее, защото чувството за жажда е сигнална лампичка, която светва при недостиг на вода - организмът изпраща импулси до мозъка, че има нужда от хидратация едва, когато вече се е дехидратирал. Всеки ден губим по 2.5 л. вода. Храната (плодове, зеленчуци и т.н.) ни доставят около 1 л. и ето защо трябва да компенсираме останалото с консумация на 1,5 л. вода всеки ден.

Вода по време на хранене

Разбира се, всеки сам преценява кога и какво количество вода да приема, но голяма чаша вода на гладно рехидратира доста по-малко, отколкото ако е приета по време на хранене. Тогава тялото усвоява по-лесно и сме по-добре хидратирани. Това е т.нар. „ефект на банана“, по смисъла на който топ атлетите хапват банан, докато пият вода по време на почивките си.

Вода, плод и зеленчук за здраве и свежест

Около 8 чаши средно е количеството вода, нужно на ден. Ако се смеси с около 5 плода/зеленчука, ще създаде перфектното ниво на хидратация. Затова ако спортуваш много, а не си фен на водата – винаги можеш да замениш няколко чаши вода с плод или зеленчук. Особено през летните месеци, когато плодовете и зеленчуците са пълни с вода - краставици, диня, домати, тиквички и др.

Преди, по време и след спорт – водата е ценен „стимулатор“

Когато спортуваш или извършваш физическа активност, консумираш обикновено големи количества вода за кратко време. Трикът е да изградиш навик за периодите, през които приемаш вода по време на тренировка или състезание. Желателно е да се пие малко преди да започнеш разгряване, малко повече по време на самата тренировка и малко по време на разтяганията след нея (да, трябва да разтегнеш след тренировка).

Водата ли хидратира най-добре?

Най-доброто средство за хидратация и попълване на водния баланс на човешкото тяло е водата. Тя съдържа всички необходими елементи за добра хидратация, но най-вече подпомага възможно най-пълното им абсорбиране. Например чаят може да забави правилното абсорбиране на желязото, магнезия и калция, както и на някои витамини. Кафето вдига нивата на кръвната захар. Газираните напитки предоставят нужната енергия за тялото, но пък не хидратират ефективно. Алкохолът дори има обратен ефект – той дехидратира.

Много хора обаче не обичат вкуса на водата. Едни го определят за неприятен, а други дори я наричат безвкусна. Ако си сред тях, но искаш да се грижиш за твоя организъм, винаги можеш да пробваш алтернатива. Това са напитките от новото поколение хидратация на Девин – Devin Mineral & Vitamins, които са отлично решение за хидратация, в съчетание с четири плодови вкуса и с полезни за тялото витамини.