Shutterstock 772800424 Min

Месото в лятното меню и диета на спортуващите хора

17.06.2022 12:00 7 0

Всеки, който се занимава със спорт знае колко важно е правилното и балансирано хранене. А какво е мястото на месото в лятното менюто при спортуващите ще разгледаме в тази статия.

Правилната диетата при практикуващите различни видове спорт – било то професионално, било то любителски, е от особено значение. При тренировките с високо физическо натоварване е важно да се приемат достатъчно въглехидрати и протеини.

Месото – основен източник на протеин за спортуващите

Основният и пълноценен източник на качествен протеин е месото! Ето и няколко причини да включим месото в дневното меню:

- В месото има много протеини, минерали, мазнини и витамини, които допринасят за енергията в човешкото тяло;

- Най-качествените протеини са в месото, защото съдържат голям брой аминокиселини;

- Приемът на месо е важен и за имунната система и възстановяването на тялото;

- В месото се съдържа и голямо количество желязо;

- Червеното месо е богато на витамин D и цялата група от витамин B;

- Мастните киселини в месото правят тялото силно и устойчиво.

Какво трябва да знаем за протеините?

Протеините са молекули, които изпълняват редица функции – структурни, ензимни, регулаторни, имунни, транспортни, свързани с растежа, поддържането на жизнените функции и възстановяването на организма.

Има два вида протеини:

- Пълноценни - които съдържат всички незаменими аминокиселини в достатъчно количество и в подходящо съотношение, така че да се поддържа азотният баланс в организма и да не се нарушава тъканният разтеж. Това са протеините от животински произход;

- Непълноценни – в които липсва една или повече есенциални аминокиселини. Всички протеини от растителен произход са непълноценни.

Каква е нужната ни ежедневна доза протеин?

Ежедневната доза протеин за повечето от нас се постига лесно, чрез балансирана диета. За разлика от мазнините и въглехидратите, протеинът не се складира в тялото ни. Набавя се всекидневно чрез подходяща храна.

Хората, които водят заседнал начин на живот, се нуждаят от 0.8-1г на килограм тегло протеин дневно – например за 60 кг човек са нужни 48 г протеин.

Всички спортисти се нуждаят от по-голямо количество протеини в сравнение с неспортуващите – 1,2-2г/кг тегло протеин дневно.

При тях е важен приемът на протеини, за да поддържат мускулната си маса и сила. А най-добрият начин да си набавят нужното количество протеин е ежедневната консумация на храни, които са естествени източници на протеини, или така наречените пълноценни протеини.

Какво е нужно да знаем за консумацията на месо през лятото?

Протеините изискват повече енергия за усвояването им и повече време за разграждането им. Ако въглехидратите се разграждат за около 2 часа на протеините им са нужни 4-6 часа.

Усвояването на червеното месо от организма води до допълнително загряване на тялото, което не се препоръчва в големите горещени.

Препоръчваме ви месото, което консумирате през лятото да е обработено с по-малко (или въобще без) подправки, за да не натоварва допълнително организма.

А за конкретна диета е добре да се консултирате с диетолог или персонален треньор да ви изготви режим, на база личните ви цели и хранителни предпочитания.

Разбира се, както с всяко нещо, и с месото не трябва да се прекалява.