Shutterstock 1721823562 Min

Приемът на достатъчно вода играе важна роля за имунитета, дори и при спорт

28.06.2022 12:00 4 0

Експертите съветват да се приемат редовно течности преди, по време и след тренировка, както и регулярно през деня, за да се избегнат евентуални рискове с дехидратация.

Човешкият организъм се състои от около 60-70 % вода. Тя се съдържа в клетките, кръвта, сълзите, потта и слюнката. Затова хидратацията е сред основните фактори за здравословен живот, независимо дали е свързан или не с физически натоварвания и спорт.

Как всъщност хидратацията помага на организма?

- Намалява токсините, като насърчава циркулацията на кислород до всички органи. Здравите, богати на кислород клетки са гаранция за максимално доброто функциониране на мускулите и органите. Бъбреците са един от най-добрите примери за жизненоважната роля на правилната хидратация. Колкото повече вода пием, толкова по-добре работят бъбреците за изхвърлянето на нежелани токсини чрез урината.

- Подобрява усвояването на хранителните вещества. Лимфната система е отговорна за транспортирането и усвояването на хранителните вещества. В същото време лимфата „обира“ нежеланите бактерии и ги отвежда до лимфните възли, където да бъдат елиминирани.

- Допринася за облекчаване на безсънието. Правилната хидратация намалява главоболието и мускулните спазми, свързани в голяма степен с безсънието. В същото време хидратацията улеснява производството на мелатонин и серотонин, наред с други химични вещества, които помагат за здрав сън.

- Подобрява храносмилането. Достатъчната консумация на вода помага на храносмилателната система да изпълнява по-добре функциите си, способства разтварянето на фибри и мазнини, предотвратява запек и стомашно-чревни заболявания.

- Овлажнява лигавицата, очите и устната кухина, като по този начин възпрепятства достъпа на инфекцията до тялото и съответната атака срещу имунната ни система. От друга страна състояние като течащ или запушен нос може да е сигнал от тялото за недостатъчна хидратация.

Ако загубим по-голямо количество вода, отколкото приемем за един ден, ние се обезводняваме. Това става, когато не заместим водата, изразходена през деня – около 2-3 литра вода, която се губи чрез потене, дишане и уриниране. Количеството за всеки човек се определя според неговата възраст, диета, активност и поредица от фактори. Средностатистическите данни от Европейския орган по безопасност на храните сочат, че средните дневни количества са 2 литра вода за жени и 2,5 литра за мъже (20-70г. възраст). Най-застрашени от обезводняване са децата и възрастните хора, тъй като често забравят да пият вода и усетът им за жажда в повечето случаи е не толкова добре развит или увреден (при възрастните).

Хидратация и спорт

Активно спортуващите е нормално да изгубят няколко процента от телесната си маса в следствие на потенето по време на тренировка или състезание, което може да доведе до дехидратация. Симптомите са свързани с влошено представяне, по-слаба издръжливост, умора и полагане на повече усилия. Това може да се прояви особено при начинаещите, които увеличават рязко физическата си активност.

Какво може да се предприеме в такъв момент? Тренировката следва да се преустанови, за да може организмът да отпочине. Ненужните дрехи трябва да се съблекат. Препоръчват се поне литър-два вода в следващите няколко часа и постоянно набавяне с течности в рамките на денонощие. При топло време, слънчевите и затоплени места е желателно да се избягват. Като цяло, експерти съветват да се приемат редовно течности преди, по време и след тренировка, както и регулярно през деня, за да се избегнат евентуални рискове с дехидратация.

И накрая, ако не сте сигурни как да спазвате тези препоръки по-горе, може да потърсите консултация със специалист по здравословно хранене или фитнес инструктор, който ще изготви персонален план за хидратация, съобразен с физическата ви активност.