Shutterstock 756931702

Водата: нашият верен асистент за добър спортен дух и алкално-киселинен баланс в тялото

08.02.2022 12:00 25 0

Сред богатството на минерални води в България, особено ценни са алкалните минерални води, които не само осигуряват здравословна хидратация на тялото в комбинация с незаменими елементи в естествена форма, но и спомагат за поддържане на благоприятния за здравето алкално-киселинен баланс

Науката върви уверено напред в разгадаването на тайните механизми на тялото, търсейки причините за разболяване и оздравяване на човека както в, така и извън неговия организъм. Оказва се, че има един много важен показател за добро здраве и тонус, и това е алкално-киселинният баланс на тялото.

Вездесъщото pH

Алкалните и киселинните свойства, които притежава водната среда, се измерват със скала, наречена pH. Тя представлява съотношението на позитивно заредените водородни йони и негативно заредените йони в един разтвор. Тази скала е с числени стойности от 1 до 14, като 1 е висококиселинна среда, 7 е неутрална, а 14 е силно алкална среда. И тъй като човешкото тяло е изградено предимно от течности (вода, телесни течности и кръв), е установено, че предпоставка за оптимално здраве и тонус на организма е състоянието на лека алкалност – т.е. стойности на pH в периметъра от 7,35 до 7,45.

Какво ни разболява

Киселинната среда (със стойност на pH под 7) е богата на протони, а алкалната на електрони. Електроните създават среда, богата на кислород, а това гарантира доставката на кислород навсякъде в тялото, до всяка клетка. В такава среда микроорганизмите растат по-трудно. В киселинна среда тялото не получава достатъчно кислород. Резултатът е забавянето на обмяната на веществата (метаболизма). Щом киселинната среда намалява притока на кислород в кръвта, това уврежда клетките, отразява се негативно на мускулните тъкани и кръвоносните съдове и може да доведе до проблеми с холестерола и кръвното налягане, до забавен метаболизъм и други болестни състояния.

Начин на живот

При съвременния начин на живот повечето хора страдат от нарушен алкално-киселинен баланс, т.е. от киселинност. Големият „виновник“ за това положение е храната. Готовите, бързи храни с високо съдържание на сол и захар, тестените изделия, рибата, месото и млечните продукти са киселинно образуващи и оставят киселинни остатъци в организма. Същото се отнася и за алкохола, газираните напитки и кафето. И като че ли не стига това, ами за повишаването на киселинността в тялото важен фактор се явява и стресът, както и липсата на достатъчно физическа активност. Следователно пътят към възстановяването на алкално-киселинния баланс минава през промяната в начина на хранене, намаляването на стреса и преодоляването на обездвижването. Специалистите препоръчват редуциране на консумацията на хляб, сладкиши, месни и млечни продукти, алкохол, подсладени напитки и кафе за сметка на алкалните храни като зеленчуците и някои плодове, препоръчително с органичен произход. Физическите активности също са важно допълнение към начина на живот, независимо дали става дума за фитнес дейности на закрито или у дома – има достатъчно възможности в днешно време, или за спортни дейности на открито.

Водата. Къде е тя в уравнението?

Безценната течност на живота може да спомогне много за поддържането на алкално-киселинния баланс на организма. Тук обаче въпросът опира до съзнателния избор на вода за пиене. Хлорираната вода от чешмата е в добрия случай неутрална, а pH на различните минерални и изворни води може да варира в широки граници. Богатството на България - минерални води, повечето с ниска минерализация и годни за всекидневна консумация. Сред тях особено ценни са алкалните минерални води с pH над 8, като при някои показателят надвишава и стойността 9. Такива натурални води не само осигуряват здравословна хидратация на тялото в комбинация с незаменими елементи в естествена форма, но и спомагат за благоприятен за здравето алкално-киселинен баланс. Природата е щедра, остава да се възползваме от нейния дар. Затова, когато търсите алкална минерална вода, обърнете внимание на етикета – там ясно е указана стойността на pH.

Да намерим рецептата за оптимален тонус и добро общо състояние на организма, изглежда нелека задача. За щастие, имаме на разположение един верен съюзник и може да го включим уверено в нашия начин на живот.